Vi12092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Soluţia, impozite mai mari pe salariile babane

Soluţia, impozite mai mari pe salariile babaneRomânia este alături de Lituania ţara unde se înregistrează cele mai mari inegalităţi între salariul minim şi cele mai mari câştiguri salariale din spaţiul UE 28. O soluţie pentru reducerea acestor discrepanţe este introducerea unei cote diferenţiate de impozit în funcţie de venit, potrivit Academiei Române. Ideea este şi în atenţia actualului guvern care ar putea modifica schema de impozitare a veniturilor începând din 2018.

"Cotă diferențiată de impozit pe veniturile mari, cu un al doilea nivel, superior cotei standard de 16%, aplicat veniturilor mari, de exemplu superioare limitei inferioare a ultimei decile de venit sau de peste trei ori salariul mediu brut", se arată în Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani, publicată recent de către Academia Română. Asta înseamnă că în România am putea avea două nivele de impozit pe venit: cel actual pentru câştigurile brute mai mici de trei ori salariul mediu brut şi una mai mare peste această valoare.

Şi cabinetul Grindeanu discută despre impozitarea diferenţiată a veniturilor. Vicepremierul Daniel Constantin a declarat în luna ianuarie că în Guvern există o "discuţie" pe tema introducerii unor impozite diferenţiate pentru anumite tipuri de venituri, măsură care ar putea să se aplice din 2018. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că nu s-a stabilit nimic, dar a adăugat că nici acum nu există cotă unică. „ Cotă unică înseamnă 16% la tot. Nu există aşa ceva. Noi am spus în campania electorală că impozitul pe venit sub 2.000 de lei va scădea la 0%, ceea ce românii au votat, peste 2.000 de lei se va duce la 10% - ceea ce românii au votat, şi aşa se va întâmpla”, a susținut liderul PSD.

Foarte puţini români au salarii mai mari de 9.771de lei, echivalentul  a trei salarii medii pe economie, care acum este de 3.257 de lei. Din cei 4.700.000  de angajaţi activi înregistraţi cu contracte de muncă la Revisal, mai puţin de 30.000 câştigă peste trei salarii medii.

Cei mai bine plătiţi 10% dintre români câştigă, în medie, de 4,6 ori mai mult decât cei mai slab plătiţi. Raportul dintre salariul minim şi cel mediu este printre cele mai mici din spaţiul european, se mai arată în Strategia de Dezvoltare a României în următorii 20 de ani. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro