Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Judecători ,,liberi” sub dictatura procurorilor

Judecători ,,liberi” sub dictatura procurorilorTevatura națională iscată de Ordonanța Ghinion 13 a scos în arena publică un pachet de revendicări care nu mai au nicio legătură cu domeniul tentativei de reglementare. Abuzul în serviciu este sau nu mai este o infracțiune în momentul de față?

Decizia Curții Constituționale care cerea legiuitorului modificarea articolului reclamat prin introducerea explicită a precizării că abuzul în serviciu este legat de o încălcare a legii și de precizarea unui prag valoric de la care este încadrat prejudiciul a intrat pe mâna ,,tribunalului străzii” care are o altă viziune. Nici CCR nu mai este acceptată în Piața Victoriei ca instanță de necontestat după ce a respins sesizările CSM și ale președintelui Iohannis. Strada stă sub fascinația cătușelor; oamenii Dreptului cred însă că independența justiției va fi reală atunci când judecătorii vor ieși de sub amenințarea procurorilor.

Pentru a fi în ,,trend” ar trebui să apelăm la zicerile lui Becali, care, prin acumulările din cei doi ani de Drept la fără frecvență și hârșâielile prin instanțe, are propria viziune despre abuzul în serviciu pe care a expus-o protestatarilor de la Guvern. Îl lăsăm pe altădată, când vom deschide o pagină a umorului trist în justiție. Acum apelăm la opinia clară a prof. univ. dr. Gheorghe Dobrican, care a semnalat într-o publicație de specialitate încă din septembrie 2016 că decizia CCR nr. 405/2016 modifică pentru instanțe judecarea infracțiunii de abuz în serviciu. Nimeni nu a sărit în sus atunci, nici vigilenții din societatea civilă, nici CSM, nici ministrul Justiției, Raluca Prună. Nici Kovesi nu se plângea că-i rămân pe bară 2.100 de dosare lucrate de harnicii procurori anticorupție.

Escaladarea terorii fără bază legală

Profesorul Dobrican revine asupra acestei probleme în focul dezbaterii care animă protestele și apelează la prevederile Constituției: dispozițiile constatate ca neconstituționale sunt suspendate de drept. În raport cu acestea, autorul găsește ,,surprinzătoare opinia unor reprezentanți ai judecătorilor și procurorilor, executanții legii, și nicidecum legiuitori, prin care se opun la adoptarea ordonanței de urgență de către Guvern pentru înlăturarea prevederilor neconstituționale”. Fapta funcționarului public, neincriminată de lege, nu constituie un ilicit penal, de natură să atragă o pedeapsă penală, ci o faptă extrapenală care va atrage o sancțiune reparatorie. Incriminarea unor fapte extrapenale, imputate funcționarilor publici de către organele de urmărire și instanțele judecătorești, este o practică creată după 1990, scrie Dobrican. Ca atare, putem vorbi de o escaladare a terorii.Autorul explică: practica greșită în materia infracțiunii de abuz în serviciu a fost folosită inițial pentru funcționarii publici asimilați, după care s-a extins la funcționarii publici propriu-ziși, precum și la funcționarii privați, după libera și suverana apreciere discreționară a procurorilor și judecătorilor. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: