Vi08192022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Europa cu două viteze ne bagă în șanț

Europa cu două viteze ne bagă în șanțConsiliul European din Malta a pregătit lingurița amară pe care o va servi Uniunea Europeană noilor veniți la masa comună. Cancelarul german Angela Merkel a declarat fără echivoc: va fi o Europă cu două viteze diferite, nu toate statele vor participa de fiecare dată la toate etapele de integrare. Reuniunea din Malta a fost convocată pentru a pregăti sărbătorirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al marii construcții europene. Cu Brexit-ul pe masă, cu Trump la Casa Albă și cu valul de migranți la porți, marea festivitate din 25 martie din capitala Italiei trebuie poleită bine pentru a nu semăna cu un act de deces.

Germania, Franța, Italia, Spania vor să-și securizeze colaborarea potrivit forței lor economice, organizând un club exclusivist în interiorul UE. Esticii, catalogați de americani ca ,,Noua Europă”, și-au manifestat tendințe de independență pentru rezolvarea unor probleme interne politice, considerate incorecte de greii UE. Opoziția fățișă a Ungariei și Poloniei față de acceptarea cotelor de imigranți a adâncit disensiunile și a provocat din partea lui Hollande o punere la punct-avertisment: Uniunea nu e un self-service de unde îți iei doar bucata care îți place.

Președintele Iohannis a fost prezent în Malta, dar, cu mintea la ,,românii lui” care presează să răstoarne Guvernul, a folosit contactele cu omologii din Consiliul European să le împuie capul cu lupta pentru statul de drept și modelul democrației alternative forjat acum în România. Un argument în plus pentru liderii Europei să separe apele într-o Uniune ,,mai mică”, în care votul este sacrosanct și guvernele nu sunt răsturnate prin revoluții dirijate de centrele de putere. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: