Sam10162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cine sunt huliganii care au deturnat protestele?

Cine sunt huliganii care au deturnat protestele?Sute de mii de oameni au manifestat paşnic în toată ţara în noaptea de miercuri spre joi, în cea mai mare revoltă populară care a avut loc în România după Revoluţia din decembrie ’89. La Bucureşti, protestele antiguvernamentale generate de modificarea Codurilor Penale s-au transformat însă într-o luptă de gherilă între jandarmerie şi grupuri izolate de huligani. Potrivit unor surse, instituţiile de forţă ale statului aflaseră încă din cursul zilei despre planul conspirativ de spargere a protestelor.

În Piaţa Victoriei, manifestanţii care protestau paşnic împotriva Guvernului PSD au încercat să evite ciocnirea dintre ultraşi şi batalioanele de jandarmi. Protestatarii s-au prins de mâini şi-au încercat să creeze un lanţ uman între cele două tabere, tocmai pentru a bloca gherila urbană. În disperare de cauză, alţi manifestanţi au încercat să-i oprească pe cont propriu pe agitatori ori s-au aşezat pe caldarâm pentru a-şi arăta intenţia de a protesta fără violenţă. Mai mult, cu mai puţin de o oră înainte de escaladarea conflictului, mai multe petarde aruncate din mulţime au explodat în apropierea jandarmilor, iar reacţia zecilor de mii de oameni a fost promptă: “Fără violenţă!”. În zona în care au izbucnit violenţele, intersecţia Bdul Iancu de Hunedoara cu Piaţa Victoriei, se aflau la un moment dat mai mulţi copii, purtaţi de părinţi în hamuri, pe umeri sau în cărucioare.

PCH, în centrul scandalului

Incidentele violente au izbucnit în zonă la scurt timp după ce ultraşii dinamovişti din Peluza Cătălin Hîldan (PCH) au ajuns în Piaţă, pregătiţi pentru asalt cu tot arsenalul folosit de galerii: torţe, petarde şi alte materiale pirotehnice. Elias Bucurică, liderul PCH, este cunoscut drept “omul lui Gabriel Oprea” şi un protejat al fostului edil Neculai Onţanu. De altfel, galeria dinamovistă a ajutat în 2014 la coregrafia pusă în scenă pentru lansarea candidaturii lui Victor Ponta pe Arena Naţională. O parte a huliganilor dinamovişti s-a deplasat pe jos din Ştefan cel Mare, acolo unde s-a jucat miercuri seară derby-ul Dinamo-Steaua din Cupa României la handbal. În toiul protestelor, pe reţelele de socializare a apărut inclusiv zvonul că desantul dinamovist fusese instruit încă din cursul zilei la hotelul RIN al fraţilor Ionuţ şi Robert Negoiţă, primarul PSD din Sectorul 3. Ionuţ Negoiţă, fratele edilului PSD, este acţionarul majoritat al clubului de fotbal Dinamo. Contactat de Gazeta Sporturilor, boss-ul dinamovist a negat însă orice implicare în deturnarea protestelor. “Nu am nicio legătură cu cei care au creat violențele de aseară! Nu sunt în cele mai bune relaţii cu ultraşii din galerie, e o minciună halucinantă că ar fi fost înaintea manifestaţiei la Hotelul RIN. Din câte ştiu eu, ei au ajuns în Piaţa Victoriei de la meciul de handbal, în niciun caz de la hotelul meu şi al fratelui”, a reacţionat Negoiţă. În piaţă n-au fost însă doar huligani de la Dinamo, ci şi ultraşi de la celelalte rivale bucureştene, Steaua şi Rapid. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro