Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Centru de lansare a rachetelor antigrindină la Cluj

Judeţele Cluj şi Maramureş vor fi incluse în programul guvernamental antigrindină. Iniţiative de acest gen au apărut până acum doar în mediul privat în agricultura clujeană, finanţarea fiind rezolvată prin fonduri europene.

Deputatul Sorin Bota a solicitat Ministrului Agriculturii realizarea unor programe specifice pentru sprijinirea fermierilor în vederea realizării unor instalații de irigare pentru culturile agricole, precum și montarea unor lansatoare de rachetă în zona Transilvaniei, ca parte a programului antigrindină pe care Romania îl are, asemenea investiții fiind tot mai necesare în ultimii ani.
 
„Am discutat zilele trecute cu președintele Autorității de Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor despre calendarul de implementare a programului antigrindină în Transilvania și sperăm ca începând cu anul viitor acesta să se extindă și în județele Cluj și Maramureș", a declarat Sorin Bota.
 
Cireşele Clujului au scăpat de urgie
 
Cea mai mare livadă funcţională din Cluj-Napoca a scăpat nevătămată de furtuna cu grindină din vara anului trecut deoarece era înzestrată cu mijloace de protecţie împotriva intemperiilor, printr-un proiect realizat pe fonduri europene.
 
„Chiar dacă am trecut printr-o furtună foarte urâtă, din fericire livezile din Ferma Steluţa au supravieţuit datorită plasei antigrindină”, au anunţat administratorii livezii. Ferma înglobează 100 ha de livezi de cireş, măr şi prun, în sistem de cultură clasic şi superintensiv.
 
Aceasta a beneficiat de un proiect de înfiinţare a unei plantaţii pomicole, pe fonduri ale Uniunii Europene, de 8,9 milioane de lei, pe măsura nr. 121 (modernizarea exploatațiilor agricole), pentru înfiinţarea şi dotarea unei plantații la standarde europene, cu sistem de fertirigare și cu plase antigrindină pe 32 ha.
 
Proiectul a mai prevăzut achiziţia de tractoare, echipamente de stropit, tocător de ramuri, instalarea de bazine de colectare a apei pluviale și de foraj și a două puțuri pentru apa de irigații.
 
Nori artificiali şi ploaie la cerere
 
Specialiştii clujeni militează de mai mulţi ani pentru instalarea unui sistem de protecţie împotriva grindinei şi de stimulare a precipitaţiilor. “În Cluj, cele mai probleme legate de grindină s-au înregistrat în zona localităţilor Aiton, Ceanu Mare, Gheorgheni. Am fi bucuroşi dacă în Cluj s-ar implementa acest sistem, fiindcă am deveni o zonă protejată, iar agricultura în judeţ s-ar putea dezvolta. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net