Dum11282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Harta Clujului din 1960, în arhivele secrete ale CIA

CIA a declasificat recent peste 12 milioane de documente, pe care serviciul secret american le-a postat online. O parte dintre acestea conţin referinţe la Cluj. Printre ele, şi un raport din 1960 care conţine instituţiile importante ale oraşului la acea vreme, dar şi o hartă.

Document CIA - Harta Clujului 1960

În 1995, președintele Bill Clinton a cerut CIA să declasifice toate documentele cu valoare istorică care aveau cel puțin 25 de ani vechime. CIA a creat un instrument online de căutare CREST (CIA Records Search Tool).

Arhivele declasificate acoperă evenimente în perioada 1940-1990, incluzând detalii despre plecările criminalilor de război din Germania nazistă, tunelul de un sfert de milă de sub Berlin pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale sovieticilor, buletinele interne de informații, memorandumuri ale foștilor directori ai CIA, rapoarte despre OZN-uri și multe altele.

Printre aceste documente declasificate, Ziua de Cluj a găsit şi informaţii despre Cluj, care pot fi accesate AICI.

Unul dintre documentele declasificate de CIA, intitulat "Harta oraşului Cluj", este datat 12 august 1960. Documentul este în limba română şi conţine o listă cu "Monumentele şi construcţiile mai însemnate din oraşul Cluj şi împrejurimi", o listă cu "Instituţiile mai importante din oraşul Cluj", "Lista alfabetică a străzilor din oraşul Cluj", o hartă cu "Etapele de dezvoltare a oraşului din secolul XII până azi" şi o hartă Clujului de la jumătatea secolului trecut. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net