Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

CIA a publicat online milioane de documente desecretizate

CIA a publicat online milioane de documente desecretizateAgenția Centrală de Informații din SUA (CIA)  a publicat pe internet un număr însemnat de documente desecretizate pe Internet, acestea fiind accesate de acum de  oricine. Este vorba despre cel puțin 13 milioane de pagini cu date declasificate, informează CNN.

Milioane de documente care se referă la istoria CIA, de la înfiinţarea agenţiei în anii ‘40 până în anii ‘90, au devenit accesibile pe internet, oficiali ai serviciilor secrete dând asigurări că acolo sunt toate datele care cuprind această jumătate de secol şi că nimic nu a fost eliminat. Acestea includ inclusiv documente despre rolul pe care l-au avut SUA în răsturnarea unor guverne străine, precum şi despre proiectul secret „Star Gate”, privind efectuarea unor experimente telepatice.

De exemplu, în aceste documtente sunt furnizate detalii cu privire la participarea CIA la lovitura de stat din Chile din 1973, când a preluat puterea regimul Pinochet, precum și despre proiectul scandalos MK-Ultra, supranumit programul CIA de control al minţii, care a implicat efectuarea de experimente — unele dintre ele ilegale — pe subiecți umani, pentru a dezvolta droguri și proceduri menite a fi folosite la interogări și pentru tortură.

„Este istoria completă. Cu bune şi cu rele”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al CIA, Heather Fritz Horniak.

De asemenea, a fost publicată o colecţie de rapoarte despre așa-zisele farfurii zburătoare sau rețeta pentru cerneala invizibilă.

În 1995, președintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a ordonat agenșiei să declasifice documentele secrete care erau mai vechi de 25 de ani și care aveau valoare istorică, dar CIA nu s-a grăbit, iar arhivele au devenit disponibile abia în 2000. Cu toate acestea, accesarea documentelor era un proces extrem de limitat, deoarece acestea puteau fi citit doar de pe 4 computere, aflate la US National Archives, în Maryland. Mai mult, calculatoarele puteau fi accesate doar între orele 9:00 și 16:30, potrivit ro.sputnik.md.
Transparența agenției, o cerere importantă a jurnaliștilor

„Accesul la această arhivă de importanţă istorică nu mai este limitată de geografie”, a declarat într-un comunicat de presă Joseph Lambert, directorul din CIA responsabil cu managementul informațiilor.

De-a lungul deceniilor, aproximativ 1,1 milioane de pagini din baza de date au fost printate de istorici și jurnaliști, dar CIA a interzis ca materialele originale să fie publicate.  vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: