Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Atenţie, şoferi! Reîncepe ridicarea maşinilor parcate ilegal, la Cluj

Administraţia locală a anunţat că, în scurt timp, va relua procedura de ridicare a maşinilor parcate ilegal.

Maşinile parcate ilegal pe domeniul public vor fi din nou ridicate de administraţia locală. Anunţul a fost făcut de Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca

"Modificarea adusă ordonanţei de urgenţă 192 a fost publicată în Monitorul Oficial în 24 decembrie şi am decis ca noi, la Cluj, să reluăm ridicarea maşinilor parcate ilegal din 24 sau 25 ianuarie", a spus Bonţidean.

Potrivit legii, "ridicarea autovehiculelor constituie serviciu public şi se realizează (...) de către administratorul drumului public sau de către administraţia publică locală". La Cluj, ridicarea maşinilor va fi realizată de Poliţia Locală şi Regia de Administrare a Domeniului Public (RADP), care are maşinile speciale şi parcarea unde vehiculele ridicate vor fi păstrate, într-un spaţiu de lângă magazinul Selgros.

În acest moment, RADP dispune de numai două maşini de ridicat, dar a fost lansată o licitaţie pentru achiziţionarea altor două.

"Nu este vorba despre abuzuri, dar o dată şi o dată trebuie să lămurim nişte lucruri legat de modul civilizat de a parca şi de disciplina în trafic", a subliniat Marcel Bonţidean, fost şef al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca din cadrul Ministerului de Interne.

La Cluj a mai funcţionat serviciul de ridicare a maşinilor, asigurat tot de RADP, în urma unei hotărâri de consiliu local. Costul eliberării maşinii era, atunci, de 372 de lei, iar depozitarea vehiculelor era taxată cu 43,4 lei pe zi.

Din iulie 2015, vehiculele nu au mai putut fi ridicate de primării, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia măsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculelor nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Pe de altă parte, poliţia rutieră putea face acest lucru, dar nu avea utilajele necesare. În decembrie 2016, Guvernul Cioloş a modificat şi completat regulamentul de aplicare a OUG 192/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât administraţiile locale să poată trece din nou la ridicare a vehiculelor care staţionează neregulamentar pe carosabil. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net