Lun05232022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Clopotul de la Cotroceni sună rusește. Mănăstirile și bisericile preferă clopotele comandate prin satelit

Clopotul de la Cotroceni sună rusește Mănăstirile și bisericile preferă clopotele comandate prin satelitRadu Blotor, un muzician din Maramureș, a reușit să ridice în ultimul deceniu una dintre turnătoriile de clopote cele mai apreciate din România.

Fie că este vorba de clopotul de la Mânăstirea Cotroceni, din cadrul complexului unde locuiește președintele țării, fie că este vorba despre unul dintr-un lăcaș oarecare de cult, majoritatea dintre ele, cel puțin cele mai noi, sunt realizate de o firmă din Maramureș. Toate clopotele făcute aici sunt concepute ca să sune rusește. La fel bate și clopotul, de peste o mie de kilograme, realizat în 2009 și  amplasat la Cotroceni. Acesta este conectat, prin satelit, la ceasul din Frankfurt, Germania, și bate la anumite ore, atunci când este programat.
Din întâmplare

Preoții parohi din România preferă clopote cât mai mari, cu ornamente. Limbile care se lovesc de pereții clopotului sunt comandate de obicei din bronz pentru a asigura cea mai bună calitate. Prețul unui clopot de o tonă variază între 10.000 și 50.000 de euro. În ultimii ani, au apărut clopotele automate, dotate cu motoare și cu programare. Astfel, acestea pot să sune individual sau în diferite combinații în data și la ora dorită. Unul dintre clopotele mari realizate în ultimii ani este cel de la Catedrala din Mioveni, județul Argeș. Primarul orașului, Ion Georgescu, se arată foarte mulțumit de acesta. “Se aude clar în tot Mioveniul. Este un clopot minunat”, spune edilul.

Cu specific rusesc

Ceea ce nu știe nici edilul din Mioveni, nici președintele Traian Băsescu, în timpul căruia a fost schimbat clopotul de la Cotroceni, este că obiectele realizate de Blotor scot sunete cu tipar rusesc.

Radu Blotor

Ideea de a realiza o turnătorie pentru clopote i-a venit lui Radu Blotor în urmă cu aproape 14 ani. “Nu mă gândeam că fac clopote, doream să fac anumite piese din aluminiu. Am vizitat mai multe turnătorii ca să învăț cum se lucrează cu aluminiul. Așa am văzut că acolo se făceau și clopote. Însă nu îmi plăceau cum sunau”, își amintește acesta. Recunoaște că pregătirea din domeniul muzical l-au împins spre noua carieră, cea de patron de turnătorie de clopote. “Aveam la bază studii în domeniul muzical, pian și chitară oferindu-mi posibiliatea de a diferenția un sunet melodios față de un sunet fals și dojenit. în acest context am luat hotărarea de a deschide o afacere în domeniu”, mai adaugă acesta. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro