Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Radiografia Clujului imobiliar. Piaţa nouă a depăşit-o pe cea veche

Creşterea demografică şi economia activă au transformat reşedinţa judeţului Cluj în a doua mare piaţă rezidenţială, după Bucureşti, conform unui studiu al companiei de consultanţă Coldwell Banker Transilvania (CBT).

A doua mare piață imobiliară din România după București, Cluj-Napoca îşi continuă ascensiunea cu un număr ridicat de finalizări de proiecte rezidențiale şi creşteri semnificative de preţuri la proprietăţi. Susţinută de creşterile economice înregistrate pe plan local precum şi de cererea solidă de locuinţe, piaţa rezidenţială clujeană a cunoscut o adevărată explozie în ultimul an.
 
Tot mai multe persoane tinere - majoritatea absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior - aleg să se stabilească aici, atrase de piaţa muncii, inclusiv de multinaţionalele care și-au deschis un birou în oraș în ultimii ani. Emerson, Endava şi Fujikura sunt doar trei dintre marii angajatori ai Clujului.
 
Pentru a răspunde acestei cereri, dezvoltatorii au grăbit pasul la construcţii, cu un număr record de unităţi locative aflate în curs de finalizare. 2.300 de locuinţe vor fi livrate pieţei în 2016, în creștere cu 50% față de 2015. Cele mai multe proiecte rezidenţiale noi se adresează segmentelor mass și middle market, amplasate în ansambluri ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia.

Băncile taie din avansurile la credite
 
După 10 luni de creşteri semnificative de preţuri, în lunile iulie-august ritmul de creştere a încetinit, în mare parte datorită intrării în vigoare a legii darii în plată care a blocat accesul unui mare segment de cumpărători la fondurile necesare achiziţionării de locuinţe, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să deţină un avans considerabil: 35-40% din valoarea noii locuinţe.
 
Un alt mare segment de cumpărători, beneficiarii programului Prima Casă, a fost afectat de lipsa fondurilor. Totuşi, efectele legii dării în plată au început să dispară, băncile au făcut primii paşi înapoi. BCR a anunţat diminuarea avansului pentru creditele ipotecare standard acordate în cele mai mari oraşe din România de la 35 la 25%, iar alte mari bănci dau semne că vor urma acelaşi trend.

Apartamentele cu 2 camere, cele mai vânate

Preţurile şi-au reluat ritmul de creştere, ajungând la o medie de 70.000 de euro în noiembrie, conform unei analize efectuate de CBT pe baza anunţurilor din Piaţa de la A la Z din Cluj-Napoca. Atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători – majoritatea familii tinere aflate la prima achiziţie – se îndreaptă către apartamentele cu 2 camere. De aici rezultă creşterile de preţuri care au o legătură directă cu raportul dintre cerere şi oferta existentă. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net

Stiri mai vechi: