Lun06272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Surpriza sindicatelor pentru noul guvern: salariul minim de 2.200 lei

Surpriza sindicatelor pentru noul guvern: salariul minim de 2.200 leiMajorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2017 depinde de guvern, iar decizia ar trebui să fie luată până în ultima zi a anului, pentru a se putea asigura un salariu majorat anul viitor. Sindicatele i-au sugerat actualului premier, Dacian Cioloș, să nu ia nicio decizie, pentru că majorarea salarială ar trebui să fie asumată de noul guvern. Discuțiile pe marginea desemnării viitorului premier s-ar putea, însă, prelungi.

Sindicatele speră că problemele politice și legislative se vor rezolva în timp util, pentru a crește salariile a aproape cinci milioane de români care lucrează atât în sectorul bugetar, cât și în mediul privat. În acest moment sunt circa 5,5 milioane de angajați în România, dintre care 1,18 milioane în sectorul bugetar, iar salariul minim pe economie este 1.250 de lei brut. Sindicatele au cerut o creștere cu 200 de lei a salariului minim, astfel încât acesta să crească la 1.450 de lei brut de la 1 ianuarie 2017. PSD și-a asumat, în campania electorală, această majorare, însă ar trebui să fie numit noul guvern în cel mai scurt timp, astfel încât noul executiv să poată da HG pentru stabilirea noului salariu minim pe economie în plată pentru anul viitor.

Lefuri mai mari și diferențiate

Controverse și semne de întrebare sunt și în legătură cu posibilitatea reală de creștere a salariului minim brut pe economie. Pe de o parte, sindicatele susțin că bugetul poate asigura această majorare și chiar vor fi mai mulți bani strânși din taxe și impozite și se va elimina în mare măsură economia la gri, mai ales în sectorul privat. Pe de altă parte, calculele inițiale au fost făcute pentru bugetul de stat și pentru sectorul bugetar, unde doar 10% dintre angajați sunt plătiți cu salariul minim pe econoimie, însă o creștere salarială, așa cum o propun sindicatele, implică inclusiv acceptarea unei reveniri la departajarea pe categorii, care ar însemna o creștere mai mare decât cea declarată de sindicate. Astfel, ar urma să se acorde un salariu minim brut de 1.450 de lei pentru necalificați, dar un minim de circa 1.700 de lei brut pentru angajații cu studii medii și circa 2.200 de lei brut pentru cei cu studii superioare, dacă locul de muncă presupune necesitatea acestor studii. Chiar și așa, sindicaliștii susțin că o HG care ar face posibilă noua formulă de plată a salariilor este benefică economiei și se poate susține din bugetul actual. „Se poate realiza creșterea salarială. Pentru salariații din sectorul bugetar, această majorare nu ar avea impact decât la circa 110.000 de oameni, iar creșterea salarială ar însemna bani în plus la buget, prin taxe și impozite colectate. Pe de altă parte, această decizie ar duce la „albirea” economiei la gri. Foarte mulți dintre angajații din sectorul privat sunt acum plătiți cu salariul minim pe economie, dar mulți primesc o diferență de bani direct, fără a se mai plăti taxe și impozite. O astfel de creștere, mai ales dacă se va face diferențiat, pe cale trei categorii propuse de noi, va elimina evaziunea fiscală. Un expert contabil, de exemplu, nu va putea fi plătit cu un minim pe economie pentru necalificați, ci cu salariul minim pentru cei cu studii superioare, iar taxele și impozitele se vor colecta la bugetul de stat”, explică Bogdan Hosu, președintele confederației sindicale Cartel Alfa. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: