Dum04112021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Mai îngrijorător decât cancerul: rezistenţa la antibiotice

Mai îngrijorător decât cancerul: rezistenţa la antibioticeInfecţii banale, până nu demult tratate cu succes, au ajuns să nu mai poată fi vindecate din cauza unui fenomen global care a luat amploare în ultimii ani: rezistenţa la antibiotice. Suprautilizarea acestora de către medici, automedicaţia pacienţilor - de cele mai multe ori nepotrivită – şi, mai cu seamă, folosirea în exces şi fără discernământ a acestor medicamente pentru uz veterinar sunt principalele cauze ale rezistenţei la antibiotice. Pentru a informa populaţia în privinţa riscurilor consumului inutil, Ministerul Sănătăţii a lansat, ieri, campania “Nu antibiotice la întâmplare!”.

Dacă România a avut un avantaj în perioada comunistă, când accesul la antibiotice a fost limitat, astfel că şi rezistenţa la antibiotice a fost ţinută în frâu, situaţie s-a schimbat radical după '89. Românii au recuperat rapid din “dezavantaj”, astfel încât în nici trei decenii am ajuns fruntaşi în Europa la consumul de antibiotice. Între anii 2012-2014, peste 600.000 de români au luat antibiotice în fiecare zi, cifra fiind echivalentă cu populaţia a mai mult de trei oraşe mari din România, la un loc. Potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor, doar în Grecia sunt consumate mai multe antibiotice decât la noi.

Campanie de informare a populaţiei

În acest context, Ministerul Sănătăţii a lansat, ieri, campania “Nu antibiotice la întâmplare!”, care are rolul de a informa asupra riscului consumului inutil al acestora. Campania constă în difuzarea unui spot TV şi în distribuirea de cutii de pseudo-medicamente în care sunt inserate flyere de informare.  “Încercăm să ne adresăm cât mai multor categorii: medicilor, pacienţilor, producătorilor. Încercăm să îi facem pe toţi să înţeleagă că, pentru a conserva eficienţa antibioticelor, acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare. Utilizate atunci când nu este nevoie de ele, nu au cum să aibă eficienţa dorită, dar au riscuri foarte mari”, a explicat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, pe de o parte, pacienţii cer în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală, iar pe de altă parte, doctorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiunea pacientului sau a familiei, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: