Ma01262021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Boom-ul IT de la Cluj. Cum se protejează business-ul informatic

Iniţiatorii de programe software din Cluj sunt sfătuiţi să şi le înregistreze la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

„Pentru a obţine brevetul de invenţie de la OSIM, aceştia trebuie să facă dovada ca această creaţie să fie nouă, să aibă aplicabilitate industrială şi să fie inventivă. Pentru brevet trebuie demonstrat caracterul tehnic, adică să rezolve o problemă tehnică. Analiza noutăţii se face prin comparaţie cu alte produse asemănătoare, de exemplu dacă au un algoritm de criptare diferit.
 
Din păcate, avem multe aplicaţii respinse din IT pentru că din dosar nu reiese acel plus tehnic. Pentru marile companii este mult mai uşor să obţină brevetele pentru că au resurse financiare şi consilieri care să se ocupe de activitatea respectivă, dar o firmă mai mică producătoare de software poate avea varianta înregistrării la ORDA”, specifică Anca Deaconu, directorul direcţiei brevete din OSIM.

"Întreprinzătorul" fuge cu stick-ul şi cu clientul
 
Avocatul Cristian Popescu, asociat în cadrul Biroului Popovici, Niţu, Stoica, atrage atenţia antreprenorilor asupra modului de folosire a programelor IT. „În contractele de muncă ale angajaţilor sau ale colaboratorilor persoane fizice autorizate trebuie inserate clauze de confidenţialitate şi de folosire a acestor programe.
 
Altfel ne putem trezi că un angajat ne ia toate datele pe un stick şi ne foloseşte softul la altă firmă, eventual pleacă la alţii cu client cu tot. Tocmai de aceea trebuie să existe o clauză că acel angajat nu poate fi preluat de la alt client. Sau, din contră, angajatul să aibă un acord expres de utilizare sau de modificare a programului informatic în afara firmei”.
 
Acesta îşi manifestă convingerea că sectorul informatic are posibilităţi de dezvoltare în România. „IT-ul are o pondere de 3,5% din produsul intern brut; va fi pe calea cea bună atunci când va ajunge cel puţin până la 12-15%, cât reprezintă agricultura în PIB”.

Procurori informatizaţi la Cluj
 
Şi oamenii legii sunt cu ochii pe sectorul IT. „Tehnologia informaţiei este tot mai prezentă în viaţa de zi cu zi. La nivelul instituţiei noastre există mai multe dosare referitoare la încălcarea drepturilor de proprietate în domeniu, reproducerea neautorizată a unor produse informatice.

Organele judiciare se adaptează, încearcă să ţină pasul cu noutăţile. Companiile de profil ne-au oferit sprijinul necesar atunci când le-am solicitat anumite date sau suport tehnic pentru procesarea în ritm mai accelerat a unor dosare care de regulă se întindeau o perioadă mai lungă”, spune procurorul Mihai Birtoc, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net