Vi01222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Tetapolis Science Park, proiectul de 50 de milioane de euro al Clujului

Primul parc științific și tehnologic din Transilvania a fost lansat. Inițiatorii proiectului vor apela pentru finanțare direct la Comisia Europeană (CE).

“Practic, activitatea în Tetapolis a început, am alocat deja spațiu pentru întreprinzătorii care ne-au solicitat. Ni s-a pus la dispoziție un teren de 9 ha, vom demara studiul de fezabilitate prin International Association of Scientific Parks (IASP), iar în martie sperăm să depunem proiectul la Bruxelles, pentru că este unul de peste 25 de milioane de euro, pentru planul de investiții al președintelui CE, Jean-Claude Juncker. Am luat deja legătura și cu Banca Europeană de Investiții.

Există interes mare și din partea potențialilor chiriași, dar și din partea finanțatorilor pentru asemenea investiții. Acolo ar mai fi teren pentru extindere, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are 100 ha pe care acum pasc oile. Le-am propus un parteneriat, însă nu am primit răspuns. În schimb, Universitatea Tehnică (UTCN) s-a arătat foarte interesată”, susține Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

El s-a arătat mulțumit de faptul că municipalitatea a redus impozitele pentru investitorii din parcurile industriale la 1%, iar apoi la 0,2%, în limita admisă de legislația națională. „Nu am vrea să ne oprim doar la acest proiect, vrem să continuăm, după acest prim model, cu Tetapolis II, Tetapolis III, mai ales că deja avem zeci de mii de accesări pe site-ul pe care l-am creat pentru acest obiectiv”.

Model pentru Estul Europei

“Vrem să exploatăm avantajele Clujului pentru a deveni un hub de cercetare, dezvoltare, IT. Noi trebuie să asigurăm colaborarea cu mediul universitar, să păstrăm acel climat bazat pe toleranță pentru concretizarea unei asemenea investiții, să facem ca oamenii care vor lucra acolo să se simtă ca într-un adevărat oraș european, cu o calitate ridicată a vieții, iar Cluj-Napoca să fie ca un magnet.

Tehnologia nu trebuie să fie doar la dispoziția specialiștilor, ci mai ales în slujba cetățenilor, pentru a putea să ridice standardele de viață, deci vorbim despre inovație sustenabilă. Tetapolis este inima proiectului Cluj Innovation City, poate fi un model nu numai pentru România, ci și pentru Estul Europei”, subliniază primarul Emil Boc.

Îi izolează de traficul din centru

Administratorii Tetapolis vor să își păstreze chiriașii în perimetrul parcului pentru a fi feriți de problemele de trafic din oraș. “Cei care lucrează acolo trebuie să ajungă cât mai repede, ei nu își pot permite să piardă vremea străbătând orașul dintr-o parte în alta. De aceea, vor avea și unde să își lase copilul la grădiniță, și loc unde să ia prânzul, și spațiu de relaxare.

Vor avea acces la transportul în comun, dar și un sistem de închiriere de mașini, inclusiv stații de încărcare pentru autovehicule electrice. Vor fi mai multe clădiri, incubatoare sau acceleratoare de afaceri, unde ideile lor se vor putea concretiza, iar cele mai interesante vor fi și finanțate. Ne gândim ca în 3-4 ani să creăm un centru de expoziții pentru aceste tehnologii, Tetapolis Demo Center", menționează Mihai Coca, development manager la TSP.

Toți absolvenții din IT își găsesc loc de muncă

UTCN se va implica activ în Tetapolis, atât prin rețele interconectate, cât și prin resursa umană specializată. „Avem anual 500 de absolvenți cu licență și masteranzi în științele computerelor. 100% dintre acești absolvenți își găsesc loc de muncă”, relevă Dorian Gorgan, reprezentant al UTCN. TSP este dezvoltat de Tetarom în parteneriat cu IASP, UTCN, Consiliul Județean și American Councils. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net