Vi07102020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Orașul senzorilor. Hartă a infracționalității din trafic la Cluj

Municipalitatea va amplasa senzori în zonele unde șoferii parchează ilegal pentru ca Poliția Locală să îi identifice rapid, să îi amendeze și apoi să le fie ridicate mașinile.

"Avem un sistem de programări pe internet la starea civilă: sunt 15.000 de cupluri care au recurs la acesta, merge foarte bine, se pot plăti amenzile locale, taxele și impozitele, plata cu cardul a contribuțiilor se poate face la Cluj-Napoca încă din 2008. Clujenii pot să ne sesizeze online locurile unde există rampe clandestine de deșeuri, mașini abandonate sau câini comunitari, dar din păcate această aplicație nu este atât de folosită precum telefonul care funcționează 24 de ore din 24", a precizat primarul Emil Boc.

Primăria va recurge la amplasarea unei rețele de senzori în oraș pentru a sesiza neregulile din trafic. "Acești senzori ne vor spune imediat dacă un autoturism staționează neregulamentar într-o stație de autobuz, pe o trecere de pietoni sau într-un sens giratoriu, iar Poliția Locală se va deplasa operativ la locul respectiv, va amenda șoferul și chiar va ridica mașina dacă legislația va fi modificată între timp.

Sistemul de senzori va fi folosit și pentru monitorizarea sistemelor de apă, canalizare, încălzire, gaz. Monitorizarea în timp real prin camerele video amplasate pe un teritoriu mai extins în oraș ne va ajuta și pentru crearea unei hărți a locurilor cu probleme unde se petrec altercații, violențe, scandaluri în baruri, parte a strategiei noastre de siguranță publică.

Folosim deja tehnologia la unda verde din trafic, la cumpărarea biletelor de autobuz de la automate sau prin telefon, la panourile din stațiile de transport public, la vizualizarea locurilor disponibile în parkinguri, la parcarea cu SMS, la iluminatul public cu leduri, mai avem însă de lucrat la optimizarea acestuia în funcție de lumina de afară.

Ne gândim la un program care să permită intrarea în parkingurile publice prin citirea automată a numărului de înmatriculare dacă utilizatorul și-a încărcat o sumă de bani într-un anumit cont", spune edilul clujean. El a mai anunțat că internetul wireless gratuit va fi extins de la zonele Piața Unirii și Bd. Eroilor în campusurile studențești și în parcurile din municipiu.

Funcționari publici reticenți la tehnologie

Edilul propune chiar elaborarea unui manual de bune practici pentru administrațiile publice în urma colaborării cu alte primării din Transilvania care sunt avansate în privința folosirii tehnologiilor, precum cele din Oradea sau Alba Iulia. Totuși, el a avertizat că schimbările în instituțiile publice sunt mult mai dificile decât cele din mediul privat. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net

Stiri mai vechi: