Sam09252021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cutremure în lanţ în centrul Italiei, la doua luni după seismul devastator care a distrus oraşul Amatrice. "Situaţia este apocaliptică. Multe case s-au prăbuşit"

Cutremure în lanţ în centrul Italiei, la doua luni după seismul devastator care a distrus oraşul Amatrice. "Situaţia este apocaliptică. Multe case s-au prăbuşit"Două cutremure cu magnitudinea 5,5 şi, respectiv, 6,1 au afectat miercuri centrul Italiei, provocând rănirea uşoară a zeci de persoane, potrivit unui bilanţ provizoriu, după doar două luni de la un cutremur în care şi-au pierdut viaţa aproape 300 de persoane în aceeaşi regiune, potrivit France Presse.

În mod paradoxal, primul cutremur a salvat viaţa a numeroase persoane, determinând locuitorii să iasă din case înainte de cel de-al doilea seism, mult mai distrugător. Dar echipele de intervenţie - intrate în acţiune la miezul nopţii, sub ploaie - nu şi-au putut face încă o idee exactă despre amploarea pagubelor.

"Situaţia este apocaliptică. Multe case s-au prăbuşit", a declarat la un post tv Marco Rinaldi, primarul localităţii Ussita, precizând că probabil nu au existat totuşi victime în comuna sa. "Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am trecut prin multe seisme, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toată lumea era deja afară din case după primul", a adăugat el.

"Făcând un bilanţ, situaţia nu este atât de catastrofală cum ne-am fi aşteptat" ţinând seama de magnitudinea cutremurelor, a declarat presei şeful protecţiei civile, Fabrizio Curcio: "Câţiva răniţi şi multă panică".

Serviciile de urgenţă ale mai multor spitale din regiune au primit câteva zeci de persoane cu răni uşoare, dar niciun caz grav nu a fost semnalat pentru moment.

Potrivit Institutului american Geological Survey, primul seism, cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 19:10 (17:10 GMT) în apropiere de Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, iar al doilea, de 6,1, cu două ore mai târziu la vreo zece kilometri mai spre nord.

În Italia, Institutul naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a semnalat două seisme cu magnitudinea de 5,4 şi, respectiv, 5,9, resimţite de la Veneţia până la Napoli.vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro