Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Proteste în Sănătate. Medici şi asistente, în grevă japoneză

Proteste în Sănătate. Medici şi asistente, în grevă japonezăDupă ce au pichetat fără succes Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, cadrele medicale au intrat în grevă japoneză. Începând de ieri, timp de o săptămână, circa 12.000 de medici şi asistente medicale, afiliaţi Federaţiei Sindicale Hipocrat, vor lucra cu banderole albastre pe braţ, iar din 17 octombrie vor întrerupe temporar activitatea. Dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, sindicaliştii ameninţă cu greva generală pe 31 octombrie.

Startul protestelor din Sănătate a fost dat de Federaţia Sanitas, la jumătatea lunii trecute, cu un pichet la Ministerul Muncii şi, ulterior, cu pichetarea Ministerului Sănătăţii. Între timp, sindicaliştii au început să strângă semnături pentru greva generală anunţată pentru finalul lunii octombrie. Începând de ieri dimineaţă, şi Federația Sindicală Hipocrat din România a declanşat o serie de proteste, care va fi marcată, într-o primă fază, prin purtarea unei banderole albastre, timp de cinci zile. Potrivit reprezentanţilor “Hipocrat”, în a doua săptămână a protestelor, în perioada 17 - 21 octombrie, cadrele medicale vor participa la pichete şi vor întrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea intra în grevă generală.

Sindicaliştii solicită eliminarea inechităţilor salariale pentru medici şi asistentele medicale, personalul TESA şi angajaţii din Direcţiile de Sănătate Publică, acordarea sporurilor pentru condiţii deosebite de muncă, a tichetelor de vacanţă şi de masă pentru toţi salariaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială. Totodată, cer o finanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate românesc, astfel încât să se poată face angajări, pentru acoperirea deficitului de personal şi stoparea migraţiei, dar şi pentru îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor şi asigurării resurselor necesare pentru servicii de calitate.

„Trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, aşa cum am anunţat deja la mijlocul acestei săptămâni, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă”, a spus preşedintele Federaţiei “Hipocrat”, Ion Cotojman, adăugând că „sistemul sanitar din România este bulversat din punct de vedere social, ca urmare a faptului că, pentru o parte a salariaţilor, nu s-au eliminat inechităţile şi discriminările legate de performanţa profesională şi nici cele aferente salarizării”. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro