Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Marea Britanie se opune armatei europene

Marea Britanie se opune armatei europeneChiar în afara UE, Londra se va opune „oricărei idei a unei armate europene", pentru că NATO trebuie să rămână piatra de temelie a apărării Europei, a declarat, ieri, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, în cadrul unei reuniuni cu omologi ai săi din blocul comunitar.

„Suntem pe cale să părăsim Uniunea Europeană, dar rămânem angajați în favoarea securității Europei și desfășurării de mai multe trupe în Estonia sau Polonia", a declarat Fallon, la sosirea sa la Bratislava, pentru o reuniune ministerială a „Celor 28” privind consolidarea cooperării europene în materie de apărare. „Suntem de acord asupra faptului că Europa trebuie să facă mai mult pentru a răspunde provocărilor terorismului și imigrației, dar noi vom continua să ne opunem oricărei idei a unei armate europene sau a unui cartier general pentru o armată europeană, care ar submina pur și simplu autoritatea NATO", a subliniat el. „NATO trebuie să rămână piatra de temelie a apărării noastre și a apărării Europei", a spus Michael Fallon. Miniștrii Apărării urmau să dezbată ieri posibilele progrese în apărarea continentului de către „Cei 28”, obiectivul fiind obținerea validării concluziilor de către șefii de stat și de guvern, în cursul unui summit, în luna decembrie. Întrebat dacă Brexit-ul nu ar trebui să priveze Londra de un drept de veto asupra acestei cooperări întărite, ministrul britanic al Apărării a răspuns: „Nu există majoritate aici în favoarea unei armate europene, ci un număr de alte țări care se gândesc ca și noi că aceasta ar încălca suveranitatea statelor-națiuni". În fața terorismului și afluxului de imigranți, „Europa trebuie să facă mai mult", a insistat el, dar „dublarea sau subminarea NATO este un mod greșit de a o face".

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a contestat că obiectivul UE este de a ajunge la „o armată europeană", subliniind că aceasta nu este prevăzută de tratate. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: