Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Sonda americană Osiris-REx a fost lansată spre asteroidul Bennu pentru a fi prelevate probe

Sonda americană Osiris-REx a fost lansată spre asteroidul Bennu pentru a fi prelevate probeAgenţia spaţială americană NASA a lansat cu succes joi seara sonda Osiris-REx într-o misiune inedită de a preleva mostre de pe un asteroid şi de a le aduce pe Pământ, acestea putând ajuta la explicarea originilor şi formării sistemului solar şi a originii vieţii, transmite France Presse.

Racheta Atlas V a companiei americane United Launch Alliance a fost lansată în condiţii de cer senin de la baza Cape Canaveral, situată în apropiere de Centrul spaţial Kennedy din Florida (sud-est). Sonda spaţială de două tone s-a desprins de al doilea etaj al rachetei la 59 de minute după lansare şi la scurt timp şi-a desfăşurat antenele solare.

"Obiectivul principal al OsiriX-REx este de a aduce cel puţin 60 de grame şi cel mult două kilograme de materiale bogate în carbon, care vor fi prelevate de la suprafaţa asteroidului Bennu", a declarat Dante Lauretta, profesor de ştiinţă planetară la Universitatea din Arizona şi responsabil ştiinţific al acestei misiuni fără precedent pentru NASA, cu un buget de 800 de milioane de dolari.

Aceasta va fi cea mai mare cantitate de material extraterestru adus de agenţia spaţială americană de la programul Apollo (1969-1972), când astronauţii americani au raportat un total de 362 de kilograme de roci lunare.

"Sperăm că aceste eşantioane vor conţine molecule organice datând din primele zile ale sistemului solar, acum 4,5 miliarde de ani, care ar putea furniza informaţii şi indicii valoroase cu privire la originile vieţii", a spus el.

Resturi de la formarea sistemului solar, asteroizii conţin materiale primitive. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro