Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Catolicii au hotărât canonizarea Maicii Tereza. 100.000 de oameni participă la ceremonie

maica terezaÎn jur de 100.000 de oameni se adună în Piața Sfântul Petru de la Vatican pentru a participa la ceremonia de canonizare a Maicii Teresa, una dintre cele mai marcante personalități ale secolului trecut.

Și-a dedicat întreaga viață răspândirii păcii și ajutorării celor nevoiași; simțind de copil povara lipsurilor, Maica Teresa s-a simțit de tânără atrasă de Biserică, iar salvarea celor nevoiași a devenit un țel pe care și l-a dus la îndeplinire.

Procesul de canonizare, ținut de Papa Francisc, va avea loc astăzi, 4 septembrie, la Vatican, în prezența a o sută de mii de oameni, informează CNN. Episcopi din Albania, țara unde Maica Tereza s-a născut în 1910 și din India, împreună cu 12 lideri de state se vor alătura ceremoniei.

„Sunt oameni care n-au nimic, oameni pe care nu-i vrea nimeni, care au devenit o povară pentru societate, care au uitat ce înseamnă dragostea sau mângâierea. Pentru noi, sunt copiii Domnului”, spunea Maica Teresa în 1979, potrivit Digi 24.

Ea s-a născut pe 26 august 1910, într-o familie de creștini, în orașul Skopje, aflat la acea vreme sub ocupație otomană. Rămasă orfană de tată la doar opt ani, mama sa i-a insuflat spiritul actelor de caritate, făcând-o să fie foarte atrasă de Biserică, iar la 12 ani a plecat la Dublin unde s-a alăturat unui ordin de călugărițe.

În 1929 a plecat în India, în calcutta, unde a predat la un liceu condus de călugărițe și unde a studiat fetele din familiile nevoiașe. De atunci, ea și-a dedicat întreaga viață ajutorării săracilor. Din 1948 a decis să renunța la hainele de călugăriță și să poarte un sari alb cu bordură albastră, caracteristică săracilor bengalezi. Actele sale de caritate și fondarea unor cămine pentru săraci, bolnavi sau victime ale abuzurilor i-au atras în 1979 Premiul Nobel pentru Pace. Maica Teresa nu s-a oprit însă aici. În 1982, întimpul bombardamentelor din Liban, a salvat o sută de copii cu handicap abandonați de personalul medical într-un pension din Beirut, potrivit sursei citate.

În 1986, Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Maica Tereza în timpul vizitei sale în Calcutta. A revenit în țara natală abia în 1991 când Biserica Catolică a fost repusă în drepturi după ce fusese scoasă în afara legii de regimul comunist. A murit în 1997, la vârsta de 87 de ani, În 2003, ea a fost beatificată de Biserica Catolică după confirmarea unui miracol. Mai era nevoie de încă un miracol pentru ca MAica Tereza să poată fi canonizată, iar acesta s-a produs în 2015. Astăzi, ea urmează să intre în rândul sfinților catolici.
sursa:click.ro

Stiri mai vechi: