Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Soții Colțeu au pierdut un sat, dar au câștigat imobile de milioane. Au pierdut Nadașul, dar mai au Aradul

O familie din Arad a primit mai multe clădiri în oraș, susținând că deține drepturile de moștenire ale nepoatei unui grof. Procurorii anticorupție au descoperit însă falsuri în unul dintre certificatele de moștenire prin care cuplul Colțeu a obținut retrocedarea unei localități, satul Nadaș, așa că acum și retrocedările din Arad se cam clatină.

Viorica și Mihai Alexandru Colțeu au cerut retrocedarea a 16 proprietăți în municipiul Arad în baza drepturilor de moștenire ale nepoatei unui grof, este vorba de Ecaterina Mairovitz. Familia Colțeu a fost vecină într-un imobil de pe Bulevardul Unirii din Arad cu această femeie. Cei doi au îngrijit-o până în 2004, când bătrânica a decedat.

După moartea Ecaterinei Mairovitz, soții Colțeu au pretins că sunt legatarii bătrânei, asta însemna că dețin drepturile asupra proprietăților care puteau fi retrocedate decedatei. În baza unui certificat de moștenitor avizat la notar, prin care se confirma legătura de rudenie între Ecaterina Mairovitz și groful Iosif Grosz, familia Colțeu a primit proprietățile solicitate. Primăria Arad a avizat solicitările cuplului.

Valoarea clădirilor retrocedate către familia Colțeu se ridică ușor la câteva milioane de euro.
După clădiri au cerut și un sat

După susccesul retrocedărilor din municipiul Arad, cuplu s-a extins la nivelul întregului județ și au cerut retrocedarea unui sat întreg, este vorba de Nadaș.

Și în acest caz au pretins că suprafața satului i se cuvine Ecaterina Mairovitz care era nepoata grofului. Acesta, la rândul său, ar fi deținut până la naționalizarea comunistă terenurile localității. Inițial, în 2012, familia Colțeu a primit retrocedarea de 8.700 de hectare, aproape cât aduna tot satul Nadaș.

Anul trecut, soții Colțeu au fost trimisă în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru falsificarea actelor de moștenire prin care au ajuns în proprietatea satului. Procurorii au anulat și retrocedarea pentru că au descoperit că actele prin care susțineau bătrâna pe care au îngrijit-o ar fi nepoata grifului nu sunt autentice. În iunie, Curtea de Apel Timișoara a anulat definitiv retrocedarea. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro