Ma03022021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Băsescu despre scăderea încrederii în justiţie a românilor: A început să plătească spectacolele făcute de DNA în 2015

Băsescu despre scăderea încrederii în justiţie a românilor: A început să plătească spectacolele făcute de DNA în 2015Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat joi că justiţia a început să plătească 'spectacolele făcute de DNA anul trecut', susţinând că scăderea încrederii românilor în sistemul judiciar reprezintă "un semnal de alarmă major".

"Eu cred că justiţia a început să plătească spectacolele făcute de DNA anul trecut. Uşor, uşor, şi eu m-am dedicat în ultima vreme acestui efort, românii încep să înţeleagă ce înseamnă o justiţie corectă care respectă drepturile fundamentale ale omului. Nu poţi să faci o justiţie credibilă când, dacă nu iese sentinţa definitivă în favoarea preşedintei Înaltei Curţi, tu, DNA, faci un recurs în interesul legii şi o amărâtă, un cetăţean obişnuit, un cetăţean de rând este pur şi simplu executat, aşa cum a vrut şefa justiţiei din România, adică preşedinta ÎCCJ, doamna Stanciu", a declarat Traian Băsescu, la B1 Tv, întrebat cum vede rezultatele publicate recent de Eurostat, care arată că încrederea românilor în justiţie a scăzut.

Preşedintele PMP a criticat faptul procurorii 'îşi permit să judece oamenii înainte de a-i judeca un judecător'.

"Mă refer la spectacolele odioase, care nu au nimic comun cu democraţia, din faţa DNA, cu oameni plimbaţi cu cătuşe înainte să-i vadă un judecător, cu oameni care au fost pur şi simplu distruşi înainte ca judecătorul să se pronunţe pe arestări preventive, pentru că procurorii de la DNA au distribuit selectiv documente din dosare. Nu se poate aşa ceva", a mai spus Băsescu.

Cât priveşte faptul că şi în timpul mandatului său de preşedinte au fost făcute arestări "spectaculoase", Băsescu a replicat că în acea perioadă "nu a fost o practică a spectacolului".

"Modul de a se face justiţie începând cu 2015 a dus la scăderea încrederii. (...) Îmi aduc aminte, în 2015, când spuneam: 'Oameni buni, nu e corect să faceţi acest spectacol în faţa DNA-ului, nu e corect să scoateţi documente selectiv să le daţi la presă, nu e corect să fie condamnat omul în studiouri de televiziune sau pe stradă'. Era o furtună împotriva poziţiilor mele. Mă uit că în ultima vreme oamenii au început să înţeleagă ce e justiţia. (...) Deci, 2015 şi prima parte a lui 2016 vor rămâne ani negri pentru DNA. Din păcate, se răsfrâng ca impresie şi asupra întregii justiţii, în condiţiile în care procurorii nu fac justiţie, justiţia o fac judecătorii, scrie clar în Constituţie (...) Scăderea cu 13 % este un semnal de alarmă, un semnal major", a mai declarat preşedintele PMP. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro