Joi05192022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Încep grevele. N-au leafă? Dați-le simpozion

Încep grevele. N-au leafă? Dați-le simpozionSalariații din primării, prefecturi Consilii Județene și toate instituțiile subordonate acestora declanșează astăzi o serie de proteste la nivel național, prin grevă la prima oră. Nemulțumirile lor sunt legate de Ordonanța 20 din 2016, prin care Guvernul a promis majorarea salariilor tuturor bugetarilor, prin egalizarea cu cele mai mari salarii din instituții. Angajații din Administrația Publică Locală arată că s-au înregistrat creșteri, ca de obicei, doar pentru cei din ministere, nu și pentru ei. Aceeași situație este și în Asistența Socială.

Premierul Cioloș a promis salarii mai mari și egale pentru toți, dar „unii au fost mai egali decât alții”, în privința majorărilor, în timp ce funcționarii de la nivel local au rămas chiar cu salariul minim pe economie. Membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) fac astăzi grevă de o oră, la începutul programului de lucru, iar dacă nu le vor fi rezolvate revendicările, vor intra din nou în grevă de o zi, pe 12 iulie, apoi vor declanșa grevă pe termen nelimitat, din 19 iulie. În același timp, Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), organizează, timp de două zile, Forumul Administrației Publice Locale - eveniment național, desfășurat la Palatul Parlamentului, cu 1.000 de invitați și participarea premierului Dacian Cioloș. Sindicaliștii spun că acțiunea nu aduce niciun beneficiu sistemului și se vor  concentra asupra grevei anunțate. „În acest moment, peste 50% dintre salaraiați câștigă în jurul salariului minim pe economie. Am participat la toate negocierile pentru Ordonanța 20, am adus amendamente, iar atunci când a ieșit ordonanța, a ieșit fără a lua în considerare Administrația Publică Locală. De fiecare dată, de la Ministerul Finanțelor ni se spune că noi suntem o anvelopă. În toate ordonanțele, de cinci ani încoace, de fiecare dată sunt majorări pentru Administrația centrală”, explică Bogdan Șchiop, secretarul general al FNSA.

Nemulțumiți de întregul sistem

Angajații din Administrația Publică Locală spun că nu este prima oară când sunt uitați de Guvern, iar banii se duc doar către colegii lor din ministere. „Este o diferență foarte mare între administrația locală și cea centrală. Administrația centrală este bolnavă. Și gradul de colectare a taxelor este de circa 30% în administrația centrală, în timp ce la administrația locală este de circa 90%. Susținem adoptarea unei legi unitare de slaraizare, lucru care nu este dorit, pentru că administrația centrală ar pierde la salarii. Veniturile lor ar trebui să rămână blocate vreo 10 ani, pentru a se ajunge la o egalizare a salariilor cu cele din adinistrația locală. Din 2008 se tot fac legi de salarizare unitară care se blochează la Ministerul Finanțelor”, mai spune liderul FNSA. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro