Lun08152022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Nota de plată a Brexit-ului a ajuns în România

Nota de plată a Brexit-ului a ajuns în RomâniaExportatorii români care au contracte în Marea Britanie pierd zilnic 1,5 milioane de euro ca urmare a deprecieri lirei sterline cu 15%. Dacă situaţia se va menţine mult timp, firmele vor fi în pragul dezastrului. Şi agricultorii vor avea mai puţini bani.

Marea Britanie estea a cincea destinație de export pentru România, cu un volum total de 649,9 milioane de euro în primul trimestru din acest an, în creștere cu 15,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor furnizate de  Ministerul Economiei. "La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi de export ", a explicat Mihai Ionescu, copreşedintele Consiliului de Export al României. El a mai adăugat că exporturile româneşti în Marea Britanie sunt reprezentate de  maşini şi echipamente-47%, confecţii-23% , auto şi componente auto-18%. Mai mult, Mihai Ionescu solicită autorităţilor să adopte măsuri pentru compensarea firmelor care suportă pierderi din cauza Brexit-ului, având în vedere că oamenii de afaceri nu şi-au luat măsuri de protecţie deoarece nu au crezut că votul va fi în favoarea ieşirii Marii Britanii din UE.

Agricultura, pierderi de 100 mil. euro/an

Şi fermierii români vor avea de pierdut din cauza plecării Marii Britanii din UE. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a făcut calculul, iar suma care nu ar mai ajunge în visteria statului român pentru agricultori nu ar fi deloc neglijabilă. "Având în vedere că UK participă cu 8,5 miliarde euro net pe an la bugetul UE, asta înseamnă că România poate pierde în jur de 100 milioane euro/an numai la capitolul agricultură”. Suma aceasta ar reprezenta în jur de 3% din toţi banii care îi revin României pe programele de dezvoltare în agricultură până în 2020. Luând în calcul cotizaţia Marii Britanii la UE, agricultura românescă primeşte anual fonduri în valoare de 3,4 miliarde de euro. Problema României este că nu foloseşte această oportunitate.(Andreea Stroe). vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: