Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Rusia protestează împotriva scutului antirachetă de la Deveselu

protesMinisterul Afacerilor Externe din Rusia a precizat miercuri că instalarea de către SUA a unui scut antirachetă în România, care urmează să devină operațional joi, reprezintă o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF).

Instalarea de către SUA a unei baze de rachete în România este o decizie greşită, consideră Rusia, relatează agenția rusă Interfax, preluată de Reuters și DPA.

„Decizia este dăunătoare și greșită pentru că poate încălca stabilitatea strategică’, a declarat Mihail Ulianov, șeful departamentului pentru armament și neproliferare din cadrul MAE rus, pentru agenția rusă Interfax. „Sunt afectate în mod direct interesele noastre de securitate”, a adăugat el.

În plus, Ulianov a afirmat că sistemul utilizat ar fi capabil să lanseze rachete de croazieră, ceea ce reprezintă o amenințare potențială pentru securitatea națională a Rusiei.

Scutul urmează să fie activat joi, la aproape un deceniu după ce SUA au propus proiectul pentru a proteja statele NATO de rachete iraniene, în ciuda avertismentelor Rusiei că Occidentul amenință pacea în Europa Centrală, comentează Reuters.

Anterior în cursul acestei săptămâni, șeful forțelor pentru rachete strategice, generalul Serghei Karakaev, a declarat că țara sa dezvoltă o nouă rachetă balistică intercontinentală capabilă să penetreze scutul american antirachetă.

Gen. Karakaev a precizat că Rusia creează această rachetă în replică la faptul că SUA își sporesc permanent capabilitățile militare din Europa, potrivit agenției de știri TASS.

Nu este pentru prima dată când MAE rus se exprimă în acești termeni referitor la scutul american antirachetă de la Deveselu. La 26 aprilie, cu prilejul raportului său de activitate pe 2015, instituția a apreciat că desfășurarea unor sisteme de apărare antirachetă americane în România și Polonia este interzisă în conformitate cu Tratatul INF, relata sputniknews.com, portal rus în limba engleză, la acel moment.

Tratatul INF, semnat de SUA și URSS în 1987, cere ca ambele țări să elimine toate rachetele de croazieră și balistice nucleare și convenționale cu o rază de la 500 până la 5.500 km care pot fi lansate de la sol, nota sursa citată. vezi mai multe...
sursa:fanatik.ro

Stiri mai vechi: