Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Fraţii El Bakraoui ar fi avut iniţial drept ţinte centralele nucleare din Belgia

fratiiAutorităţile belgiene au reuşit să evite un scenariu mult mai grav anihilând o parte a celulei teroriste în urma operaţiunii din cartierul bruxellez Forest şi a arestării lui Salah Abdeslam şi a complicelui său Choukri în cartierul Molenbeek, relatează joi La Derniere Heure (DH). Potrivit ziarului belgian, autorităţile au forţat astfel celula aflată la originea atentatelor de la Bruxelles să-şi accelereze planul şi aceasta nu a mai vizat ţintele stabilite iniţial, printre care centralele nucleare din Belgia.

Potrivit informaţiilor DH, cele două persoane care au ridicat camera ascunsă în faţa domiciliului directorului programului de cercetare şi dezvoltate nucleară belgian erau fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, la puţin timp după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

Înregistrarea video de circa zece ore a fost confiscată în decembrie de la unul dintre suspecţii în atentatele de la Paris, Mohamed Bakkali, şi în ea pot fi urmărite venirile şi plecările acestui director al programului nuclear.

După confiscarea înregistrării video, anchetatorii au înţeles că ţintele teroriştilor erau susceptibile să pună în pericol mai mult ca oricând securitatea naţională, notează La Derniere Heure.

În urma aflării acestei informaţii, la data de 17 februarie un număr de 140 de militari au fost detaşaţi la centrale nucleare ale ţării pentru a asigura securitatea, iar DH speculează că acest lucru ar fi putut să-i determine pe terorişti să-şi schimbe planurile şi să vizeze ţinte mai 'uşoare', precum o staţie de metrou sau aeroportul.

După dublul atac care a îndoliat Bruxellesul, ancheta a ajuns la o certitudine, scrie ziarul. Una şi aceeaşi celulă a comis atacurile de la Paris şi Bruxelles, o reţea orchestrată de tineri belgieni, dintre care majoritatea au luptat în Siria, relatează DH.

Najim Laachraoui, din Schaerbeek, şi fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, din Laeken, sunt autorii celui grav atentat din istoria ţării. Ei au fost identificaţi oficial de parchetul federal. Laachraoui şi Ibrahim El Bakraoui au detonat genţile cu explozibili aflate asupra lor pe aeroportul din Zaventem, în timp ce responsabil pentru atacul din staţia de metrou Maelbeek ar fi Khalid El Bakraoui.

Bilanţul actualizat miercuri seară de Ministerul Afacerilor Sociale este de 31 de morţi şi 300 de răniţi, dintre care 61 se află la terapie intensivă. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: