Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dispare spectacolul cătușelor: Decizia aparține Parlamentului European și se va aplica tuturor statelor membre

catuseSpectacolul cătuşelor a ajuns la final! De acum persoanele încătuşate nu vor mai apărea în faţa camerelor de luat vederi. Decizia a fost luată de Parlamentul European şi va fi aplicată tuturor statelor membre ale UE.

Iar dacă până în prezent, Parchetele făceau publice numele persoanelor cercetate și infracțiunile acestora, de acum acest lucru nu va mai fi posibil.

Directiva a fost adoptată în 27 ianuarie, iar prin ea se doreşte întărirea prezumției de nevinovăție. De acum, autoritățile judiciare române trebuie să se abțină să mai facă spectacol gratuit cu încătușarea persoanelor cercetate și defilarea acestora prin fața camerelor de luat vederi.

Până în prezent, în România, persoanele cercetate, mai ales de DNA, erau scoase din sediul instituției cu cătușe la mâini, ceea ce în opinia Parlamentului European este o încălcare a principiului care se referă la prezumția de nevinovăție, deoarece în ochii opiniei publice persoana în cauza este vinovată, din moment ce procurorii au dispus reținerea și încătușarea acesteia.

Fac excepţie însă cazurile în care există motive de securitate sau când există riscul ca persoanele cercetate să se rănească ori să distrugă diverse bunuri.

Tot de acum, numele persoanelor cercetate și infracțiunile detaliate reținute în sarcina acestora, nu vor mai fi făcute publice de parchete.

Directiva Parlamentului European arată că prezentarea informațiilor judiciare trebuie să se facă succint și fără nominalizarea niciunui aspect de vinovăție al persoanei cercetate. vezi mai multe...
sursa:b1.ro.