Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

CCR a decis: Interceptările SRI la cererea procurorilor, neconstituționale

sriCurtea Constituțională a declarat, marți, neconstituțional articolul din Codul de Procedură Penală care prevede că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de “organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de “alte organe specializate ale statului”. Cu alte cuvinte, probele obținute din interceptările SRI pot fi nelegale, chiar dacă interceptările sunt făcute cu mandat de la judecător.

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, cu majoritate de voturi, că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional.

Textul articolului analizat: „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”

„România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate”, se arată în comunicatul CCR.

„Sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor”, au explicat judecătorii Curții Constituționale.

Judecătorii CCR au analizat articolul din Codul de Procedură Penală în urma unei sesizări făcute de Tribunalul București – Secția I Penală. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro.

Stiri mai vechi: