Sam01232021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cioloş le taie elanul liberalilor: O ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi nu e democratică. REACŢIA PNL

reactiaPremierul Dacian Cioloş a refuzat solicitarea liberalilor de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care să se revină la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, motivând că „nu este democratic ca un guvern să modifice prin ordonanţă de urgenţă o lege politică". Reacţia vine la o zi după ce copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a solicitat public guvernului tehnocrat adoptarea unei OUG prin care primarii să intre şi în al doilea tur al alegerilor, pe motiv că aceasta a fost una dintre revendicările principale ale societăţii civile, iar părerea politicienilor în acest caz nu contează.

 PNL a cerut ieri guvernului Cioloş adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în aşa fel încât legea să poată fi modificată până în vară, la alegerile locale, iar primarii să poată fi aleşi în două tururi de scrutin, nu în unul, aşa cum prevede în prezent.

„Una dintre revendicările concrete este revenirea la un scrutin bazat pe două tururi de scrutin. Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanţă de urgenţă. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem primului ministru Cioloş că trebuie să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect, cred că părerea societăţii civile din România este mai mult decat relevantă”, a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Decizia PNL vine după ce o iniţiativă în acest sens a 105 liberali a primit aviz negativ la sfârşitul anului trecut, pe 17 decembrie, în comisiile juridică şi de administraţie de la Senat.

Întrebat despre solicitările liberalilor, Dacian Cioloş a spus astăzi că, cel mai probabil, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu ar fi corect ca un guvern să emită o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederile unei legi adoptate politic.

„Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere PNL organizată la Palatul Parlamentului.

Gorghiu: Mă aşteptam ca un guvern tehnocrat să dorească asumarea unei astfel de schimbări

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat la declaraţiile premierului printr-o postare pe pagina sa de Facebook, afirmând că nu se aştepta la o astfel de poziţie şi că aceasta este, probabil, motivată de teama de a nu fi acuzat de partizanat politic. vezi mai multe...
sursa:gandul.info.