Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Românii vor «Trei culori cunosc pe lume»!

imnO iniţiativă legislativă cetăţenească, semnată de 100.000 de persoane, cere schimbarea imnului național

Unii românii sunt total nemulţumiţi de faptul că actualul imn naţional, “Un răsunet”, cunoscut sub denumirea de “Deşteaptă-te române”, nu este unul mobilizator şi vor să-l schimbe.

După mai multe încercări de a convinge aleşii să iniţieze o lege de schimbare a imnului naţional, un grup de iniţiativă a strâns peste 100.000 de semnături şi a depus o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei României.

Concret, în Monitorul Oficial din 26 noiembrie au apărut două iniţiative cetăţeneşti de modificare a Constituţiei, dintre care una vizează, printre altele, stabilirea a două zile naţionale ale României şi schimbarea imnului naţional.

Astfel, prima zi naţională ar urma să fie 9 mai (Ziua Independenţei), deoarece independenţa de stat a României a fost proclamată în data de 9 mai 1877. Ulterior, în alianţă militară cu Rusia, ţara noastră a intrtat în război cu Imperiul Otoman.

A doua ar urma să fie 1 decembrie (Ziua Marii Uniri), ziua în care, în anul 1918, s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România. În acelaşi timp, propunerea legislativă prevede înlocuirea actualului imn naţional, “Deşteaptă- te române”, cu “Trei culori”, de Ciprian Porumbescu (imnul României între 1977 şi 1990).
Iniţiativa aparţine unui comitet cetăţenesc

În afara Guvernului şi Parlamentului, iniţiativa legislativă mai poate aparţine şi unui număr de cel puţin 100.000 sau, după caz, 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, aşa cum prevede Constituţia. În acest sens, comitetul cetăţenesc de iniţiativă trebuie să urmeze mai mulţi paşi legali pentru a aduce în dezbaterea Parlamentului un asemenea proiect de lege. vezi mai multe...
sursa: libertatea.ro