Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Într-o singură intersecţie din Bucureşti lucrează 30.000 de corporatişti. În 5 ani vor fi 50.000

corporatieAşa-numitul „City românesc“, definit de intersecţia dintre Blvd-ul Barbu Văcărescu şi Şos. Pipera, găzduieşte în acest moment în jur de 30.000 de corporatişti, iar numărul lor este aşteptat să crească la peste 50.000 până în 2020.

În ultimii cinci ani, suprafaţa de clădiri de birouri construită în această zonă a Bucureştiului a crescut cu 162% până la 315.000 mp, din care aproape 90% este deja ocupată de mari corporaţii precum Oracle, Orange, Carrefour sau Raiffeisen Bank, conform unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International. Un calcul simplu arată că la o suprafaţă medie pe angajat de 10 mp, în această zonă lucrează circa 30.000 de corporatişti.

Proiectele aflate în construcţie şi planurile încă neiniţiate de dezvoltatorii imobiliari indică faptul că peste încă cinci ani zona se va îmbogăţi cu o suprafaţa suplimentară de 155.000 mp de birouri. Dacă adăugăm şi suprafaţa încă neocupată, rezultă că până în 2020 numărul celor care vor lucra în „City-ul românesc“ va creşte la peste 50.000. Situaţia este îngrijorătoare ţinând cont de starea infrastructurii, care deja nu mai face faţă afluxului zilnic de maşini.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a cererii de spaţii venite din partea companiilor în căutare de sedii noi a optat tot pentru zona Floreasca – Barbu Văcărescu, unde s-au contractat circa 215.000 mp în ultimii cinci ani.

Competiţia devine tot mai acerbă cu fiecare proiect nou anunţat în această zonă, atrag atenţia consultanţii Colliers. Analizeze companiei indică trei surse principale care generează ofertă în această zonă: companii nou intrate pe piaţă (28%), companii a căror contracte de închiriere vor expira în anii următori (37%) şi cele care vor dori să îşi mute activitatea în clădiri de calitate (35%).

”Doar zona Floreasca – Barbu Văcărescu ar putea genera o cerere potenţială de până la 300.000 mp în următorii 5 ani, întrucât companii renumite de outsourcing îşi consolidează afacerile pe plan local, dar vedem şi jucători noi care intră pe piaţă sau care şi-au anunţat prezenţa în România în viitorul apropiat”, a declarat Andreea Păun, associate director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International. vezi mai multe...
sursa: capital.ro