Ma03022021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Fotografia zilei: Ia romaneasca va straluci si la New York

s2.ziareromania.roICR New York celebreaza in acest an Ziua Nationala a Romaniei inagurand o expozitie de costume populare romanesti la care vizitatorii pot admira vechi obiecte vestimentare cusute manual si care ascund povesti minunate.

Vernisajul are loc chiar pe 1 decembrie, exponatele facand parte din colectia particulara a Cristinei Chiriac, se precizeaza intr-un comunicat postat pe site-ul ICR New York.

"Colectia 'Flori de IE' cuprinde peste 150 de ii traditionale romanesti, autentice si unicat, realizate si cusute manual, cu broderii deosebite din fir de matase si bumbac. Unele dintre ele sunt vechi de peste 140 de ani. Iile au fost restaurate, analizate si certificate de catre un expert etnograf, care a stabilit astfel valoarea istorica a acestora. Piesele provin din toate regiunile geografice ale tarii", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ICR New York.

Costumele populare vor fi expuse pe manechine, fiind insotite de "note explicative, care, pe langa datele tehnice (material, data, zona etnografica de provenienta), vor prezenta publicului 'povestea' fiecarei ii in parte", informeaza sursa citata.

Unul dintre aceste costume este originar din zona Argesului, fiind cusut pe bumbac cu tesatura in doua ite, cu fir de bumbac mov, albastru, verde, roz, cu fir auriu si mici paiete aurii.

s1.ziareromania.ro1"Povestea locului spune ca ia a apartinut unei femei cochete, ce provenea dintr-o familie instarita, aceasta avand mai multe randuri de haine elegante si colorate. Ia dateaza din jurul anului 1935. Intreg modelul este geometric, broderia fiind reprodusa in randuri de flori stilizate", arata organizatorii. sursa:ziare.com