Sam06252022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Contrabanda, în continuare peste media ultimilor patru ani

tigaritop-465x215Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în septembrie 2015, până la 14,8%, comparativ cu 15,3% în iulie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Contrabanda continuă să se situeze, însă, peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.

„În septembrie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea de nord-vest: plus 14,6 p.p., până la 24,9%, comparativ cu luna iulie. Nord-est rămâne mai departe regiunea cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 31,4%, cu toate că se află în scădere față de iulie, cu 3,9 p.p.. Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor „cheap whites”  crește vertiginos în septembrie, cu 5,6 p.p. comparativ cu iulie, atingând un prag record de 66,4%.

Ponderea produselor provenite din Moldova (19,9%) și Serbia (3,3%) este relativ constantă în septembrie, iar Ucraina se află în scădere (minus 4,8 p.p., până la 5,1%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

„JTI va continua să sprijine campaniile regionale anti-contrabandă derulate de autorități, inclusiv în județele de graniță din nord-vest unde se înregistrează cea mai mare creștere a comerțului ilegal. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate exclusiv în perioadele și în regiunile în care se desfășoară. Așadar, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a contrabandei, cerută public de autoritățile de aplicare a legii, precum și de Consiliul Concurenței.

Dat fiind că, recent, a fost emisă o Hotărâre de Guvern care conferă Ministerului Sănătății rolul de coordonator al unui Comitet interministerial pentru controlul tutunului, comitet care are inclusiv atribuții de identificare a măsurilor pentru reducerea contrabandei și contrafacerii produselor din tutun, instituția în cauză ar trebui să se implice în inițierea Strategiei.vezi mai multe...
sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: