Mie10052022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum ne inundă ungurii cu energie ieftină produsă chiar în România

energie 66844093 08444300 15724900Capacitatea noastră de export de energie electrică către Ungaria este infimă faţă de capacitatea reţelei pentru importuri. Din aceste condiţii, România are o balanţă comercială energetică total deficitară cu statul vecin, în pofida faptului că avem exces de producţie în ţară şi, per total, suntem net exportatori de electricitate.

În fiecare zi, mii de MW trec din Ungaria în România, către clienţii locali, alimentând conturile traderilor din ţara vecină cu milioane de euro în fiecare lună. Firmele ungureşti, în multe cazuri, cumpără energia pe care o exportă chiar de la noi. Operează pe Piaţa de Ziua Următoare, o piaţă pentru speculaţii. Energie ieftină, în principal eoliană, cumpărată în orele de gol, noaptea, în intervalul 0 – 6, când preţul este mic, şi revândută seara, când preţurile sunt mari, maximizându-şi astfel profiturile. Invers, exporturile noastre către Ungaria aproape că nu există: până în 300-400 de MW pe zi, câteodată chiar 20 sau 30 de MW, o cantitate insignifiantă dacă avem în vedere că importurile de energie din Ungaria depăşesc, zi de zi, 2.000, chiar 3.000 de MW.

Paradoxal este că, pe medie, preţul energiei din România este semnificativ mai mic faţă de cel din Ungaria. Potrivit datelor Transelectrica pentru cuplarea Pieţelor de Ziua Următoare, preţul energiei în Ungaria este constant cu 10 -15% peste cel din România. Pe tipuri de energie preţurile diferă, în timpul golului (de noapte) costă 32 de euro/MWh în România şi 37 de euro/MWh în Ungaria. Banda costă 38 de euro/MWh, faţă de 44 de euro, iar în timpul „vârful” costă 43,81 euro, faţă de 50,28 euro. Practic, noi am trebui să exportăm masiv energie în Ungaria, bazându-ne pe faptul că a noastră este mai ieftină şi, pe principiul cererii şi ofertei, şi-ar găsi cu uşurinţă loc pe piaţa vecină. Totuşi, este chiar invers. vezi mai multe...

sursa: economia.net

Stiri mai vechi: