Lun09282020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

România îşi încarcă "bateriile" pentru iarnă: centralele electrice au producţii record

electric 456765432 49085500Centralele electrice din România au produs aproape 10.000 de MWh, seara, în ultimele zile ale săptămânii trecute, cu un maxim de 9.841 de MWH, joi seara, în jurul orei 19.00. Astfel, s-au atins printre cele mai mari valori din acest an, peste nivelurile înregistrate în vară, în plină caniculă.

Producția de energie a României a atins valori, seara, de aproape 10.000 de MW orari, în ultimele zile ale săptămânii trecute. Joi seara a fost atins vârful - 9.841 de MW. Consumul intern a urcat și el considerabil, până la 8.500 de MW. Sunt unele dintre cele mai mari valori din acest an și se datorează pregătirilor pentru iarnă ale sistemului energetic național și ale României. Practic, temperaturile scăzute din ultimele zile și proximitatea iernii au făcut necesară aducerea la capacitate a CET-urilor și a altor termocentrale. Acest lucru s-a suprapus cu o producție în creștere a Hidroelectricii, odată ce debitele râurilor au revenit spre valorile normale din această perioadă. Interesant este că acest nivel s-a realizat în condițiile în care vântul nu prea a bătut. Dar situația se va schimba.

În week-end,  producțiile sunt oricum mai scăzute decât în cursul săptămânii, dar, chiar și așa,  sâmbătă și duminică, s-au atins producții de peste 8.000 de MW, la un consum de circa 7.000 de MW.

Prognozele pentru această săptămână arată că vor continua rafalele de vant ce au început în  acest week-end, ceea ce înseamnă că producția va crește și mai mult, poate spre 10.200-10.300 de MW, după cum spune Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Național. "Vine iarna, ne pregătim pentru ea. Tocmai au pornit două grupuri suplimentare din București, încă unul la Iași, termocentralele din Oltenia merg din plin, la fel și cele pe gaze din țară. Și  Hidroelectrica uzinează mult, astea sunt explicațiile pentru această producție. Ne așteptăm să bată și vântul, zilele acestea, astfel încât producția ar putea să crească și mai mult. Centralele găsesc și clienți, în această perioadă, altfel vă imaginaţi că nu s-ar întrebuința atât de mult. Spre exemplu, în lipsă de clienți, Hidroelectrica ar deversa apa, in loc să o uzineze", explică Lohan. vezi mai multe...

sursa: economica.net

Stiri mai vechi: