Lun10032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Riscurile apariţiei unei noi bule imobiliare

bube imobiliare ggfgfEfervescenţa creată în piaţa imobiliară de valul de achiziţii şi lansări de proiecte noi din ultimul an reaprinde temerile legate de formarea unei noi bule. Îngrijorările sunt alimentate de posibila repetare a unor scenarii care au contribuit la prăbuşirea pieţei în 2008.

Principalele avertismente privesc tot sectorul rezidenţial, primul intrat în colaps şi încă şubred după cei cinci ani de criză. Jucătorii din piaţa imobiliară au început să vorbească încă de anul trecut despre atingerea unui prag minim de scădere şi deschiderea unui nou ciclu de dezvoltare. Reducerea constantă a dobânzii-cheie operată de banca centrală a condus la repornirea motorului creditării ipotecare, care, coroborată cu creşterea de 9,5% a salariului mediu real din ultimul an, s-a tradus printr-o îmbunătăţire substanţială a gradului de accesibilitate al locuinţelor, chiar dacă preţul apartamentelor a rămas aproape neschimbat.

Apartamente „pe hârtie“

Una dintre practicile care a contribuit la adâncirea situaţiei de criză din sectorul rezidenţial este vânzarea de locuinţe aflate în stadiul de proiect. O analiză realizată de Capital arată că numai cele mai mari zece proiecte rezidenţiale prăbuşite de criză au făcut peste 1.100 de victime în rândul cumpărătorilor, care aveau de recuperat de la dezvoltatorii imobiliari peste 70 mil. euro. Această practică a fost complet eliminată din piaţă până în acest an. Pe fondul unei cereri sporite de anii de aşteptare şi al unui volum redus de apartamente noi disponibile la vânzare, românii au început să achite din nou avansuri pentru a-şi rezerva o locuinţă care va fi terminată în viitor. O diferenţă semnificativă faţă de perioada de dinainte de criză constă în faptul că avansurile actuale, rareori, depăşesc 15% din valoare locuinţei, suma minimă necesară accesării unui credit ipotecar clasic, spre deosebire de nivelul de peste 25% din trecut. vezi mai multe...

sursa: capital.ro