Lun09262022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

După Prima Casă, poate fi cumpărată şi A Doua, mai spaţioasă

prima si a doua casaProprietarii de locuinţe prin „Prima Casă“ vor putea, după ce vor închide creditul iniţial, să mai cumpere una mai mare. Până acum, se putea lua încă un imobil, dar de cel mult 50 mp.

Dacă programul Prima Casă nu ar fi existat, soldul total al creditelor bancare ar fi fost mai mic cu cel puțin 10 miliarde de lei, iar prețurile apartamentelor ar fi fost mai reduse. Banca Națională a României (BNR) s-a „supărat“ pe evoluția ascendentă a creditului în lei din ultimele 12 luni pe care a pus-o inclusiv pe seama programului Prima Casă. Însă, activele băncilor ar fi mult mai mici, în prezent, fără garanțiile guvernamentale. În orice caz, soldul total al creditelor include și împrumuturile neperformante care nu au fost scoase încă din bilanț.

Din acest motiv, o scădere suplimentară de cel puțin zece miliarde de lei va avea loc în momentul în care creditele restante vor fi executate prin Tribunal sau vândute către companiile de recuperare. Pe de altă parte, guvernul consideră Prima Casă un succes, indiferent de ce comentarii se fac în piață sau în alte instituții, şi a decis să extindă programul. Principala noutate este că proprietarii de locuințe achiziționate sau construite prin Prima Casă vor putea, după ce vor închide creditul inițial, să cumpăre o nouă proprietate prin același program.

Desigur, există o serie de condiții. În primul rând, locuința deja deținută va trebui înstrăinată până la momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare a noii locuințe. De asemenea, creditul contractat inițial prin programul guvernamental trebuie să fie lichidat sau refinanțat prin acordarea celui de-al doilea împrumut. Condițiile de creditare rămân neschimbate, respectiv banca finanțatoare va garanta creditul în mod egal cu Fondul de Garantare, iar plafoanele rămân la 60.000 de euro pentru apartamentele mai vechi de 2008, de 70.000 de euro pentru cele după 2008 și de 75.000 de euro pentru construcția unei locuințe. vezi mai multe...

sursa: capital.ro