Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Argeş, judeţul-vedetă al industriei auto româneşti

 

arges ssssMai bine de o treime din cifra de afaceri totală a industriei auto românești este realizată în Argeș. Cele mai puternice 20 de companii producătoare de mașini și componente din județ au afaceri cumulate de 5,5 miliarde de euro.

Orice analiză sectorială a industriei auto din județul Argeș începe, fără doar și poate, cu Automobile Dacia, compania care, după privatizarea din 1999, a adus după sine sute de furnizori de componente cu afaceri de miliarde de euro și care angajează zeci de mii de persoane. Aflată la 20 de kilometri de Pitești, platforma industrială Automobile Dacia din Mioveni este un pol care atrage zilnic mii de muncitori și sute de vehicule.

Conform datelor statistice, cea mai importantă companie din Argeș are în prezent un număr de 14.000 de angajați, mulți dintre aceștia sosind la uzină de la distanțe apreciabile. O simplă vizită pe platforma de la Mioveni îți poate da o idee despre amploarea luată de o afacere care, la începutul anilor `90, părea sortită pieirii. Odată cu preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către grupul francez Renault, către micul oraș argeșean au început să curgă solicitări de terenuri pentru investiții greenfield.

Nici localitățile din jur nu au scăpat de avalanșa de investitori români și străini seduși de mirajul proiectului Dacia. Acum, conform oficialilor celui mai mare producător român de automobile, Dacia are aproape 1.000 de furnizori, iar masa anuală de achiziții este de circa două miliarde de euro. Din totalul de companii care produc, măcar parțial, pentru Automobile Dacia, două se află chiar pe platforma de la Mioveni – Euro APS și Valeo – iar alte 40 sunt răspândite pe teritoriul județului. Acestea furnizează produse precum scaune pentru masini, planşe de bord, piese de plastic si textile, volane, sisteme de climatizare, panouri de uşi, sisteme electronice şi de securitate, injectoare, cablaje, pneuri sau centuri de siguranță. vezi mai multe...

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: