Ma04132021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

"Bugetul Romaniei nu poate sustine doua masuri soc in acelasi timp". BNR vine cu un avertisment despre majorarea salariilor

buget 2541Anuntul ca salariile medicilor vor creste inaintea celorlalte pare sa fi deschis o cutie a Pandorei. Acum si alti bugetari cer lefuri mai mari din toamna. In fata valului de doleante, premierul a facut un apel la rabdare.

Pe de alta parte, BNR a reactionat si a anuntat ca bugetul Romaniei nu poate sustine si scaderile de taxe si cresterile de salarii. Si Consiliul Fiscal avertizeaza Guvernul ca dupa promisiunile facute, deficitul bugetar va depasi 5%, mult peste limita acceptata de Comisia Europeana.

Nici 24 de ore n-au trecut de la anuntul ca medicii primesc salarii mai mari si deja alte categorii profesionale cer si ele mai multi bani inainte de termenele negociate initial.

"Cerem ca sa se acorde mai devreme si pentru invatamant. Daca pentru sanatate s-a gasit solutia la 1 octombrie, consideram ca ar trebui sa primim macar 15% procente suplimentar incepand cu data de 1 octombrie", a declarat Simion Hancescu, de la Federatia sindicatelor din invatamant.

"Vreau sa fac un apel catre toti ceilalti bugetari care au dreptate: si ei vor salarii mai mari si merita. Facem cum am facut in utlimii 4 ani. Si ne intelegem si discutam si negociem. Si cand putem, ne tinem de cuvant", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul pare acum mai retinut in promisiuni. Asta dupa ce Guvernul a anuntat multe taieri de taxe dar si majorari de lefuri, toate de la 1 ianuarie.

In forma actuala, Codul fiscal contine printre altele reducerea TVA-ului, a accizelor, a impozitului pe dividende si eliminarea taxei pe stalp. Acestea costa impreuna 15 miliarde de lei, potrivit Consiliului Fiscal.

"Nu se poate o cuplare a cresterilor salariale si a scaderilor de taxe, pentru ca efectiv atata tine bugetul Romaniei. Nu are capacitatea de a sustine doua masuri soc in acelasi timp, nici macar una nu o poate sustine", sustine Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR.

Salariile marite promise de anul viitor prin legea salarizarii inseamna alte 15 miliarde, potrivit Consiliului Fiscal. Si inca 1,7 dupa majorarile acordate medicilor. In total un gol de 34 de miliarde de lei din reduceri de taxe si cresteri de salarii.

"E indiscutabil, ilogic, sa scazi si taxele si sa cresti salariile si sa crezi ca toate aceste lucruri vor duce la stabilitate financiar bugetara. Sunt 2 masuri care sunt contradictorii intre ele", mai spune reprezentantul BNR.

"Daca aproba Codul fiscal asa cum s-a votat in prima instanta de Parlament si se cresc salariile asa cum au promis guvernantii, in tot sectorul bugetar, toate acestea duc la un deficit bugetar de peste 5%", a declarat Ionut Dumitru, presedinele Consiliului Fiscal.

Daca in Codul fiscal ramane doar reducerea TVA si dispar toate celelalte reduceri de taxe, costul total, cu tot cu majorarile de lefuri, scade la 24 de miliarde. Anul viitor Romania s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene la un deficit de 1,2%. Cel mai probabil va fi depasit

sursa:stirileprotv.ro