Articole
Fructele şi legumele care ne dau energie dacă le consumăm în timpul zilelor toride de vară - sfaturile specialiştilor
- Detalii
- Categorie: Sanatate
- Publicat: Joi, 16 Iulie 2015 10:40
- Scris de Business Forum
- Accesări: 521
Vara este antimpul când, din cauza temperaturilor ridicate, ne simţim epuizaţi, moleşiţi, lipsiţi de vlagă. Pentru a nu avea asemenea probleme sau pentru a le combate în momentele când prezentăm asemenea simptome este indicat să folosim anumite alimente care ne pot revitaliza. În această categorie intră în special pepenele verde, cireşele, varza, roşiile sau castraveţii.
Temperaturile caniculare de vară duc la eliminarea din corp a unei cantităţi importante de vitamine şi săruri minerale prin transpiraţie. Pentru a compensa această pierdere se recomandă de către specialişti urmarea unei diete echilibrate. Alimentele ce pot fi incluse în această dietă se află la îndemâna oricui, pieţele de peste tot fiind arhipline în acest sens, iar preţurile – acceptabile. Vorbim despre alimente naturale ce conţin vitamina C şi A, dar şi săruri minerale precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, iod.
Printre alimentele naturale ce trebuie incluse în această ”dietă de energizare” pe timpul verii se află pepenele verde, cireşele, grapefruit, portocale, lămâi şi alte fructe de sezon. Binevenite sunt, totodată, şi sucurile naturale din fructele anterior amintite.
”Vara este anotimpul în care transpirăm natural cel mai mult. Pierdem multe vitamine şi săruri minerale în acest mod şi o soluţie pentru ne reface această cantitate poate consta în consumul anumitor fructe şi legume. De exemplu, roşiile şi castraveţii ar trebui consummate zilnic deoarece aduc cu sine o cantitate importantă de minerale şi vitamine foarte necesare în zilele caniculare. De asemenea, băuturile naturale sunt şi ele foarte importante şi ar fi bine să fie incluse în dieta noastră zilnică”, afirmă Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina.
Roşiile au un nivel caloric scăzut şi conţin a cantitate importantă de vitamina C şi A, săruri minerale - fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, iod. Castraveţii, extrem de bogaţi în apă – practic, conţin cea mai mare cantitate de apă dintre legume, reprezintă o sursă perfectă de vitamine pentru orice perioadă, de aceea sunt indicaţi a fi consumaţi oricând, nu doar vara. Astfel, din conţinutul acestora de vitamin, pot fi amintite cele din complexul B - B3, B9, B6, sau vitaminele A şi E. Alte legume ce nu ar trebui să ne lipsească din meniul zilnic pe timp de vară sunt fasolea verde şi galbenă, conopida, broccoli, dovleceii sau ciupercile.
Sucurile naturale din fructe proaspete sunt o altă alternativă perfectă pentru a ne recăpăta pofta de viaţă pe timpul verii. Fructele ce pot fi folosite în acest sens sunt pepenele roşu, pepenele galben, zmeura, căpşunele, afinele, cireşele, lămâile, zmeura, piersicile, merele etc.
O altă opţiune văzută ca băutură vitaminizantă este reprezentată de ceaiuri. Astfel, ceaiul verde cu gheaţă şi lămâie (aduce un aport însemnat de antioxidanţi şi vitamina C), ceaiul de sunătoare, de mentă, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde.
Alte băuturi cu adevărat răcoritoare indicate de specialişti a fi consumate vara şi care fac bine organismului sunt: apa plată, apa minerală, sucul proaspăt de grapefruit cu pulpă etc.
sursa:adevarul.ro
Articole similare:
Stiri noi:
- E-urile din pâinea feliată din comerţ. Care sunt mărcile „campioane“ şi care sunt cele fără aditivi - 21/07/2015 06:37
- De ce ne tremură mâinile şi la ce alte simptome trebuie să fim atenţi. Când e vorba despre ceva banal şi când e un semn de boală - explicaţia specialiştilor - 20/07/2015 07:44
- Leacurile tradiţionale ale saşilor. Ce foloseau pentru tratarea depresiei sau mahmurelii şi cum se făceau femeile frumoase cu tratamente naturale - 17/07/2015 07:26
- Beneficiile consumului de porumb fiert - 17/07/2015 07:09
- Cât de nociv este fumatul pasiv. Bolile pe care le poţi face dacă nu fumezi, dar stai în apropierea celor care au acest viciu - 16/07/2015 08:22
Stiri mai vechi:
- Cel mai puternic antioxidant, interzis copiilor. Cum luptă zmeura cu cancerul şi reduce riscul unui avort spontan - 15/07/2015 07:56
- 10 motive să consumăm ceapă. Cum ne fereşte cea mai comună legumă de cancer şi de ce este cel mai puternic detoxifiant - 14/07/2015 09:06
- Otrăvurile din alimentaţia copilului. Nutriţioniştii atacă obiceiurile proaste ale părinţilor: „La copii nu se dă zahăr!“ - 13/07/2015 08:40
- Metode de a suporta mai uşor căldura - 09/07/2015 08:43
- Alimentul care omoară aproape 200.000 de oameni în fiecare an - 02/07/2015 11:05
- Ce E-uri conţin iaurturile cu fructe şi cât de periculoase sunt, mai ales pentru copii - 01/07/2015 09:41
- Beneficiile neştiute ale lubeniţei, deliciosul fruct de sezon: hidratarea şi detoxifierea organismului - 01/07/2015 09:37
- Coada calului, planta care face minuni. Combate cu succes afecţiunile rinichilor şi ţine departe mătreaţa - 29/06/2015 07:55
- Proprietăţi medicale neştiute ale ciupercilor, explicate de nutriţionişti - sunt ideale pentru inimă, sistem nervos şi plămâni - 24/06/2015 09:26
- Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor - 23/06/2015 09:47
- Şansă la o nouă viaţă pentru o fetiţă diagnosticată cu o boală gravă, căreia i s-a implantat o proteză-unicat - 23/06/2015 09:31
- Tehnici de respiraţie prin care poţi adormi în doar 60 de secunde - 23/06/2015 09:00
- Înălţimea ta îţi poate spune la ce boli eşti predispus şi de care eşti ferit - 17/06/2015 08:11
- Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave - 17/06/2015 07:12
- Ce conţin de fapt cartofii prăjiţi de la McDonald's? Un bucătar dezvăluie toate ingredientele - 17/06/2015 06:54