Ma01262021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dispare ştampila: persoanele fizice şi unele persoane juridice vor scăpa de obligaţia de a ştampila documentele depuse la instituţii

stampila disparePersoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică ar putea scăpa în curând de obligaţia de a aplica ştampilă pe documentele depuse la instituţiile statului, potrivit unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

MFP a publicat un proiect de ordonanţa de Guvern care prevede eliminarea obligativităţii folosirii ştampilei pentru documentele depuse la instituţiile şi autorităţile statului.

Cine nu va mai avera nevoie de ştampilă

 Vizate de această măsură sunt atât persoanele fizice şi persoanele juridice de drept privat, ca şi entităţile fără personalitate juridică.

"Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampilă pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice", scrie în documentul Finanţelor.

În plus, ştampila nu va mai trebui aplicată nici pe documentele emise în relaţia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică.

Cum se va proceda

Concret, atunci când proiectul de act normativ va intra în vigoare, toate prevederile legale ce impun aplicarea ştampilei de către aceste categorii de persoane şi entităţi vor fi abrogate.

 În Nota de Fundamentare a propunerii, iniţiatorii arată că, deşi legislaţia primară nu impune utilizarea ştampilei, există o anumită uzanţă în folosirea acesteia.

Plus că, în legislaţia secundară, sunt anumite prevederi în baza cărora ştampilă este necesară pentru documentele depuse la autorităţile statului.

"În prezent, deşi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislaţiei primare care să instituie obligaţia pentru persoane fizice autorizate, liber-profesionişti, persoane juridice sau alte entităţi fără personalitate juridică de a utiliza ştampilă în relaţia cu autorităţile sau instituţiile publice sau în relaţiile dintre acestea, totuşi există o anumită uzanţă în utilizarea ştampilei. De asemenea, există şi legislaţie secundară care impune aplicarea ştampilei pe documentele ce se depun la diverse autorităţi publice", scrie în document.

Instituţiile vor ştampila în continuare

În altă ordine de idei, iniţiatorii au subliniat că persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ştampilă pe documentele pe care le emit.

Atenţie: deoarece dispoziţiile fac parte dintr-o propunere de ordonanţă, aplicarea acestora este condiţionată doar de aprobarea Guvernului şi publicarea în Monitorul Oficial.

 În prezent, firmele se identifică, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerţului şi cod unic de înregistrare (CUI), însă nu şi prin ştampilă.

În plus, firmele nu au impusă o formă, o mărime a ştampilei sau o culoare a tuşului folosit, arată administratorii portalului avocat.net.

Reglementări privind forma şi mărimea ştampilei există numai pentru profesiile liberale (notari, avocaţi, medici), pentru instituţiile statului şi în cazurile în care actele juridice pot fi anulate în lipsa aplicării acesteia.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: