Vi01222021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum ne ajută, de fapt, optimismul - lucrurile esenţiale pe care trebuie să le înveţi pentru ca el să funcţioneze

ajutor optimismPotrivit psihologilor, optimismul este o reprezentare a gândirii constructive care duce la posibilitatea atingerii fericirii, a armoniei şi a echilibrului. Influenţa acestui concept uman este foarte benefică ajutându-ne să facem faţă mai uşor situaţiilor stresante. Vestea bună este că această atitudine poate fi învăţată, susţin specialiştii.

Optimismul este un concept uman, care a apărut ca o reprezentare a gândirii constructive ce duce la posibilitatea atingerii fericirii, armoniei şi echilibru, spun psihologii. Optimismul ţine de „moral”, de gândire şi se bazează pe credinţa şi mai bine, încrederea în faptul că în spatele unui „lucru rău”, există binele.

 „Ce influenţă are optimismul asupra omului? Influenţa optimismului este extrem de benefică. Dintre beneficiile aduse de optimism, specificate de specialiştii în domeniu se numără: rata supravieţuirii bolnavilor de inimă este cu 30-50% mai mare pentru cei cu gândire pozitivă, optimismul poate preveni apariţia cancerului de sân, gândirea pozitivă apără împotriva stresului, răcelilor şi ajută la păstrarea sarcinii, optimismul ne protejează împotriva depresiei, ne măreşte nivelul de reuşită, ne îmbunătăţeşte sănătatea şi ne prelungeşte viaţa”, explică psihologul bistriţean Daniela Macarie.

 Potrivit acesteia, optimismul mai reduce tensiunea arterială şi hormonii asociaţi stresului, stimulând în mod pozitiv sistemul cardiovascular. Cu alte cuvinte, optimismul previne stresul, iar odată ce acesta „s-a instalat” ne ajută să-l combatem.

Vestea bună pe care ne-o dau psihologii este că optimismul se poate învăţa, iar psihologul Daniela Macarie ne spune şi cum putem face acest lucru:

„Optimismul se învaţă! A fi optimist este o alegere. Transformând treptat modul eronat de a gândi, înlocuind teama şi lipsa curajului cu îndrăzneala şi încrederea, emanăm energii benefice cultivând percepţia constructivă, ştiind că eşecul este doar o lecţie de viaţă care ne arată că drumul ales a fost cel nepotrivit. Nimic mai mult. În acest mod ajungem la plăcuta alegere de a fi optimist”.

Optimismul atrage suportul necondiţionat al celor din jur

Optimismul nu doar că ne protejează de boli, ci îi atrage ca un magnet şi pe cei din jurul nostru, care ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii. Asta pentru că oamenii încrezători în viitorul lor au, de regulă, o personalitate magnetică, ce atrage nu numai simpatica, ci şi suportul necondiţionat al celor din jur.

„Automat, nevoia de valorizare, care este cel mai greu de împlinit, este alimentată. Involuntar, optimiştii îşi stimulează prietenii şi rudele să le răspundă în acelaşi mod stenic, aceştia manifestându-şi mai mult afecţiunea şi sprijinul decât ar face-o pentru o persoană cu o atitudine pesimistă. Optimiştii sunt susţinuţi de cei dragi şi astfel rezistă mai uşor în faţa loviturilor vieţii”, completează psihologul Daniela Macarie.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: