Ma01192021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum se fabrică o ştire apocaliptică. O informare banală a ANM, transformată de presă în alertă de radiaţii asupra României

stire apocalipticaMai multe site-uri de ştiri şi televiziuni din România au transformat o informare dată de Agenţia Naţională a Meteorologiei într-o potenţială catastrofă, prezicând o aşa-zisă alertă radioactivă care ar fi în vigoare în cazul ţării noastre. “Adevărul” demontează informaţiile apocaliptice prezentate de o bună parte a mass-mediei, prezentându-vă şi reacţiile oficiale ale meteorologilor.

În cursul zilei de astăzi, în urma unui incendiu care a avut loc la Cernobîl, în Ucraina, Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o informare publică pentru a calma populaţia cu privire la posibilele efecte radioactive care s-ar putea abate asupra ţării noastre.

În ciuda acurateţii informaţiei prezentate de ANM, regăsită de altfel şi pe site-ul propriu, o bună parte a mass-media, în special televiziunile de ştiri , a prezentat informaţia ca fiind una apocaliptică. “ALERTĂ CU RADIAŢII la graniţele României. Concentraţii puternice de la Cernobîl VIDEO sau “România, ameninţată de un NOR RADIOACTIV”, sunt doar câteva dintre titlurile unor publicaţii sau televiziuni, pe acest subiect.

În realitate, lucrurile stau total diferit. În informarea ANM se menţionează în clar că există informaţii “că un nor poluant s-ar forma” în preajma Cernobîl şi că dacă acesta s-ar deplasa înspre teritoriul României “nu ar pătrunde” dincolo de graniţă din cauza deplasării lente.

 Informarea, integral

In intervalul 02 iulie ora 12- 03 iulie ora 06, circulatia aerului la nivelul solului va fi in general slaba in partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (camp anticiclonic, extins si deasupra Romaniei). In cursul zilei de maine, 03 iulie, directia de deplasare a maselor de aer va fi, in general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indica faptul ca un nor de poluant care s-ar forma in jurul Centralei nucleare de la Cernobil s-ar putea deplasa, in urmatoarele 36 de ore, inspre granita de est a tarii noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lenta, nu ar patrunde deasupra teritoriului Romaniei.
Reprezentanţii ANM, contactaţi de “Adevărul”, au negat şi ei informaţiile apocaliptice prezentate de o parte a presei.

" Nu este o situaţie deloc periculoasă pentru că acele particule nu pot ajunge la noi. Din punct de vedere ştiintific nu putem face presupuneri, pentru că lucrurile sunt foarte clare acum. Din datele noastre, reiese clar că aceste particule nu vor ajunge la noi“, a precizat, pentru „Adevărul“, Mărăşoiu Dinu, reprezentant al ANM.

Ciuhodaru ne informa deja cum să ne protejăm de radiaţii

 La scurt timp după ce informarea ANM a fost făcută publică, medicul Tudor Ciuhodaru (dreapta), un obişnuit al televiziunilor, a remis presei şi un comunicat prin care informa populaţia ce trebuie să facă atunci când un nor radioactiv se află deasupra ţării.

Printre sfaturile lui Ciuhodaru, la categoria “ce să facem?”, găsim şi următoarea recomandare: “Să vă adăpostiţi! De reţinut că adapostul de orice tip (locuinţă, subsol) permite reducerea expunerii la radiaţii chiar şi de cinci ori. Corectă este poziţionarea în incaperea cea mai izolată de exterior şi în care se poate asigura izolarea cea mai bună prin acoperire şi etanşeizare (utilizând suplimentar bandă adezivă, bandă izolare, cârpe).
Contactat ulterior telefonic, Ciuhodaru a precizat că a dat respectivele sfaturi urmare a unei “alerte de radiaţii” despre care a aflat de la televizor.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: