Mie08172022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Puştiul de 18 ani din Roman care a îmbunătăţit Facebook

imbunatire fbUn tânăr de 18 ani din Roman a creat două aplicaţii pentru Windows, Linux şi Mac prin care putem vorbi pe Facebook Messenger şi WhatsApp fără să folosim telefonul sau browserul. Alexandru Roşianu a făcut prima versiune la doar patru ore după ce Facebook a lansat produsul său pe internet.

Alexandru a făcut prima versiune pentru Facebook Messenger for Desktop în ziua în care reţeaua lui Mark Zuckerberg a lansat versiunea web - messenger.com. „Prima versiune am făcut-o în trei-patru ore, apoi am adăugat temele, am rescris o parte din cod, m-am chinuit să fac notificările să meargă şi toată integrarea cu sistemul de operare“, mărturiseşte Roşianu.

Practic, aplicaţia disponibilă la acest link, face ca Facebook Messenger să fie o aplicaţie de sine stătătoare în Mac OS X sau Windows. Astfel, eviţi să pierzi vremea pe Facebook şi o foloseşti cum foloseai, pe vremuri, Yahoo Messenger. De asemenea, experienţa se aseamănă cu cea de pe mobile.

 El spune că munca nu a fost atât de complicată, pentru că a adaptat interfeţele web ale aplicaţiilor deţinute de Facebook - messenger.com şi web.whatsapp.com. „Pentru un programator mid-level, ca mine, ar fi destul de simplu, pentru că aplicaţiile sunt bazate pe Chromium, peste care am scris cod web şi JavaScript pentru a mă asigura că funcţionează notificările cum trebuie“, explică Alexandru.

 „Nu am fost singurul cu ideea asta, dar am fost singurul care a făcut aplicaţia să meargă pe trei platforme“, spune Alexandru. După ce a lansat aplicaţiile, Alexandru a primit deja oferte de joburi de la Curse şi Vuzum.

Povestea lui Alexandru

Alexandru este un tip obişnuit şi un elev mediu, după cum chiar el spune. Are 18 ani şi studiază la Colegiul Naţional Roman Vodă din Roman, judeţul Neamţ. Abia a terminat clasa a 11-a, iar la anul se va pregăti pentru Bacalaureat.

Lucrează ca programator freelancer şi-i place să facă programele lui, dar şi pentru alţii. Astfel, el este inclus în comunitatea Starter Squad, unde primeşte task-uri şi creează produse pentru alţii. În timpul liber a creat alternative pentru WhatsApp şi Facebook Messenger care pot fi folosite ca programe de calculator pe Windows, Mac şi Linux.

„Am început să programez la 12 ani, când am făcut un progrămel în C++ care să mă ajute la fizică. Atunci aveam teme la mecanică şi trebuia să calculăm erori şi deviaţii. Scriam valorile şi programul calcula restul tabelului“, a spus Alexandru Roşianu pentru Adevărul. Mărturiseşte, în schimb, că s-a apucat serios de programare acum trei ani, pe când avea 15 ani.

A ajuns pe cele mai mari site-uri din lume

Aplicaţia de WhatsApp a ajuns să fie prezentată pe primul loc în Product Hunt, site-ul pe care sunt prezentate cele mai populare aplicaţii şi programe lansate.

 Linkul către Product Hunt poate fi accesat aici, iar WhatsApp for Desktop a primit 715 de voturi pozitive. Aplicaţia a fost lansată vineri, iar luni a ajuns şi pe Product Hunt. De asemenea, WhatsApp for desktop a primit review-uri şi pe Hacker News, locul unde cele mai populare aplicaţii ajung să fie discutate. De când a lansat Facebook Messenger for Desktop, aplicaţia are un milion de download-uri.

Viitorul lui Alexandru

Alexandru se consideră un elev bun, dar nu intră în clasicele discuţii cu olimpici care au câştigat medalii nenumărate. A participat la Olimpiada Naţională de C-Sharp, dar o eroare în baza de date l-a scos din top 10. De asemenea, a participat la Informatică, dar a fost primul sub linie pe judeţ, astfel neajungând la etapa naţională.

După ce termină liceul, Alexandru vrea să plece să studieze în străinătate. Va continua în anii următori în domeniul programării, studiind Computer Science sau Software Engineering.

„Vreau la Universitatea Edinburgh, din Marea Britanie. M-am uitat la oraş, la ce cursuri sunt acolo, ce experienţă au avut ceilalţi colegi ai mei şi aceasta este preferata mea“, a spus Alexandru.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: