Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Beneficiile şi riscurile smochinelor, fructul regilor, care previne cancerul - recomandările medicilor

beneficii smochinePreferatele Cleopatrei, fructele mici, delicioase şi foarte dulci au ocupau un loc important în multe culturi din întreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau că acestea reprezinta un dar de la zeul fertilităţii. Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conţinutului de minerale şi de vitamine.

Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Nu numai că sunt gustoase, dar au şi o serie de avantaje pentru menţinerea sănătăţii. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie.

 „Smochinele constituie o sursă esenţială de fibre alimentare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei şi previn constipaţia. Continutul ridicat de potasiu, fier, calciu si fibre vegetale, le fac ideale în scopuri medicale, ca diuretic şi laxative“, spune medicul Victor Verinceanu.

Câtă energie ne dau fructele uscate

 Specialiştii spun că smochinele proaspete furnizează o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g. Şase smochine conţin 891 mg de potasiu, adică aproape 20% din nevoia zilnica şi de două ori conţinutul de potasiu dintr-o banană mare.

Smochinele sunt utile şi în diverse afecţiuni respiratorii, inclusiv în astm şi in tusea productivă. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajută în tratarea constipaţiei, indigestiei. Sunt un remediu excelent pentru febră, otite, abcese, boli venerice şi pentru ficat.

 „Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajută la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate în polifenoli şi flavonoide. Aceşti compuşi sunt antioxidanţi, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietăţile calmante şi laxative şi pentru conţinutul redus în grăsimi şi zahăr.

Frunzele de smochin au proprietăţi antidiabetice. Triptofanul, prezent în smochine, induce un somn bun şi ajută la înlăturarea insomniei. Smochinele sunt dulci şi moi şi pasta lor este folosită ca un înlocuitor pentru zahăr. Totuşi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate în zahăr şi ar putea cauza apariţia cariilor dentare, atrage atenţia dr. Roxana Popescu.

Cele mai importante beneficii pentru sănătate:

Reglează tensiunea arterială. Smochinele nu conţin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială..

Controlează greutatea corporală. Pentru cei care doresc să slăbească sau să-şi menţină greutatea sub control, smochinele sunt un bun ajutor datorită conţinutului de fibre.

Îmbunătăşesc digestia. Sunt o bună sursă de fibre alimentare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei şi previn constipaţia.

Prevenirea cancerului. Un studiu care a implicat mai mult de 50.000 de femei la menopauză a scos la iveală că cele care au mâncat o cantitate crescută de alimente bogate în fibre, precum smochinele şi-au redus cu 34% riscul de cancer. În plus, aceste fructe conţin un nivel cescut de antioxidanţi care ajută la prevenirea cancerului.

Întăresc oasele. Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conţin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică şi eliminarea calciului.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: