Ma06282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Spălatul excesiv pe mâini e semn al unei boli mintale grave. Cum putem scăpa de astfel de obsesii - explicaţiile psihiatrilor

SPALAT EXCESIVManiera în care ne întreţinem corpul poate spune foarte multe lucruri despre psihicul nostru. Specialiştii susţin faptul că persoanele care se spală excesiv pe mâini manifestă primele simptome ale unei boli obsesive, în timp ce oamenii care neglijează igiena ar putea suferi de depresie.

 Igiena corpului este foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Un corp întreţinut corespunzător ţine la distanţă virusurile şi bacteriile care pot provoca o sumedenie de afecţiuni.

Sunt însă şi oameni pentru care fac excese în privinţa igienei. Fie că se spală în mod repetat pe mâini, fie că evită să dea mâna cu alte persoane de teama să nu se contamineze cu diverşi microbi, aceste persoane, potrivit specialiştilor, ar trebui îndrumate către un consult de specialitate în cabinetul unui medic psihiatru.

Toate acestea, deoarece, excesele privite din această perspectivă ar putea reprezenta primele semne ale bolii numită obsesie sau , după cum este cunoscută în literatura de specialitate, tulburarea obsesiv - compulsivă.

 „Această boală este un tip de tulburare de anxietate. Ea se caracterizează prin apariţia unor gânduri stresante, ce par a nu se mai termina. Acestei boli i se mai spune şi «boala îndoielii», pacienţii fiind în permanenţă cuprinşi de temeri şi frici nejustificate. Şi da într-adevăr oamenii care se spală foarte des pe mâini ar putea dezvolta o astfel de boală. Practic le este frică să nu se îmbolnăvească” explică medicul psihiatru Rodica Drăgan, din cadrul Spitalului Municipal Feteşti.

Pentru specialişti, cauzele care determină această afecţiune sunt încă necunoscute, însă tot mai multe studii recente au scos la iveală faptul că vinovată de producerea obsesiilor este lipsa de serotonină din creier.

Această substanţă este responsabilă cu transmiterea semnalelor electrice în celulele nervoase şi datorită ei sunt controlate mai multe activităţi care se desfăşoară la nivel mental.

Depresia scade nevoia de igienă

La polul opus persoanelor obsedate de igienă, se află cele care o ignoră. Şi în aceste cazuri specialiştii sunt de părere că ar putea fi vorba despre o tulburare psihică. În multe din cazuri, oamenii care nu acordă importanţă igienei corporale suferă de depresie.

„Sunt situaţii în care oamenii care au un aspect neglijent suferă de depresie. Bineînţeles este doar una dintre simptome, nu cea mai relevantă, dar suficientă pentru a putea ridica semne de întrebare” adaugă medicul psihiatru Rodica Drăgan.

 Depresia este o boală care nu ţine cont de vârstă ea putând să apară atât în timpul adolescenţei, cât şi la maturitate. Factorii care o declanşează sunt numeroşi, însă în zilele noastre depresia apare pe fondul stresului şi a factorilor socio-economici.

Atât obsesia, cât şi depresia sunt afecţiuni care trebuie tratate cu mare seriozitate. Tocmai de aceea specialiştii recomandă o evaluare medicală amănunţită, iar în urma analizelor efectuarea unor terapii cognitive, alternate cu medicaţia specifică.

sursa:adevarul.ro

Stiri mai vechi: