Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Un deputat vrea sa le dea carnet tinerilor de 16 ani. Pareri pro si contra despre sistemul "sofer minor, doar cu insotitor"

permis 16a niUn deputat propune o lege prin care tinerii care au implinit 16 ani sa poata sa conduca masini cu o capacitate cilindrica de pana la 1000 de centimetri cubi.

Daca proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea sa circule in primul an numai insotiti de un sofer cu experienta, iar viteza maxima admisa in afara localitatii nu trebuie sa depaseasca 70 de kilometri pe ora.

In momentul de fata, tinerii care au implinit 16 ani au voie sa conduca dupa ce obtin bineinteles un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindirca mica si masini care merg cu cel mult 45km/h. Deputatul Petru Movila crede insa ca e loc si de mai mult.

"Sunt foarte multi parinti care lasa copiii sa conduca de la o varsta frageda, sunt multi dintre ei care au aptitudini, iar legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzatoare, ar putea fi un lucru normal pentru Romania", afirma Petru Movila.

Asa ca propune adoptarea sistemului american. La 16 ani esti testat si primesti permisul de conducere. Ai voie sa circuli numai cu un adult care are cel putin 5 ani vechime in trafic, iar masina la volanul careia te urci nu trebuie sa aiba mai mult de 1000 de cemtimetri cubi.

Elev: "Eu cred ca pana la 18 ani nu e o idee buna."

Elev: "Pentru mine ar fi un lucru foarte bun, pentru ca stau departe, cu autobuzul fac foarte mult si ajung greu, iar o masina personala mi-ar fi de mare folos."

Instructorii auto sunt si ei sceptici. Este o diferenta mare intre tanarul de 16 ani care e mai mult copil si cel de 18 ani.

Mihai Iacob, instructor auto: "Ar trebui creat un cadru legislativ strict pentru cel care sta in dreapta. Pentru ca responsabilitatea sociala in trafic prea putini o inteleg."

Unii elevi majori au deja masini de litraj mic si putini cai putere asa ca merg la liceu cu ele. Anumiti colegi ii invidiaza, altii spun ca nu e o idee buna.

Elev: "Mi se pare ca e mai bine sa asteptam pana la 18 ani si sa conducem o masina normala."

Aceasta initiativa legislativa ar trebui sa se bucure si de suportul Politiei Rutiere, singura institutie care ar putea sa spuna cu certitudine daca acest model american de care ne-am apropia destul de tare poate fi implementat si pe strazile si soselele din Romania.

sursa:stirileprotv.ro