Lun01182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Se desființează profesiile liberale?

23-job-shutterstock-46Confederația Națională a Patronatului Român atrage atenția asupra faptului că Guvernul vrea să desființeze, printr-o hotărîre, prevederea din normele de aplicare ale Codului Fiscal care stipulează că profesiile liberale nu ar reprezenta activități dependente.

Conform documentului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, este abrogat punctul 1 de la Titlul I al normelor de aplicare ale Codului Fiscal. Acest lucru înseamnă, cu alte cuvinte, eliminarea profesiilor liberale din categoria celor cu caracter dependent. Totodată, începând din septembrie 2014 și până în prezent, Fiscul a pornit o serie de controale pe piața muncii, în urma cărora a reîncadrat activitatea unor persoane care prestau o activitate indepdentă, ca activitate dependentă.

Prim-vicepreședintele Confederației Naționale a Patronatului Român, Anca Vlad, a atras atenția miercuri că, în această situație, venitul brut acordat în ultimii cinci ani este reîncadrat ca venit net, iar acestuia i se aplică impozitele aferente unei activități dependente, ceea ce înseamnă că, în contul acelor persoane, se creează datorii uriașe la bugetul de stat.

Potrivit acesteia, inspectorii realizează, în prezent, verificarea raporturilor de muncă mai degrabă pe baza unor chestionare și încearcă ”să întindă tot felul de capcane” pentru a încadra o activitate independentă drept una dependentă. ”Este o derută totală în piață. Antreprenorii nu mai înțeleg nimic”, a spus Anca Vlad.

sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: