Dum08142022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Asocierea, profitul și ardelenii: Telemeaua ciobanilor din Mărginime a ajuns pe rafturile Mega Image

profit telemeaÎn urmă cu șapte ani, 16 ciobani adevărați de lângă Sibiu au pus bazele unei făbricuțe de procesare a laptelui de oaie, luându-și angajamentul să nu se abată de la tehnologia tradițională de producție. Exact acest atu a propulsat brânza sibienilor direct pe rafturile lanțului de magazine Mega Image, acolo unde telemeaua de oaie a primit ștampila ”Gusturi românești”.

Prima și singura fabrică deținută de către crescători români de ovine a fost înființată în localitatea Socodor, la 50 de kilometri de Arad, acolo unde ciobanii sibieni ”au migrat” și ei cu oile.

Decizia de a procesa singuri laptele de la mioare a fost luată cu unanimitate de voturi de comunitatea sibienilor strămutați, care au dorit ca afacerea lor să aibă un nume reprezentativ: Crisib Lacto. ”Numele pe care îl folosim vine de la alăturarea celor două zone mari de creștere a ovinelor astfel: Cris vine de la Criș pentru că suntem localizați în zona Crișurilor, Sib vine de la Sibiu pentru că suntem din Sibiu și Lacto de la lactatele de calitatea pe care le facem la noi în fabrică”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Branga, administratorul fabricii de brânzeturi.

De la idee de a-și ridica propria fabrică și până la a produce efectiv, ciobanii din Mărginime au avut mult de furcă pentru a aduna banii necesari. Au reușit să acceseze fonduri europene – circa un milion de euro, iar alt milion de euro l-au adus de acasă, convinși fiind că brânza pe care o vor produce își fac face ușor loc pe piața sufocată de importuri.

”Este adevărat că în spatele acestui proiect sunt zile și nopți nedormite, pentru a pune totul la punct. Ne-am dorit o fabrică care să se ridice la cele mai înalte standarde de igienă și calitate”, ne-a vorbit Ioan Branga

Materie primă din stâna acționarilor

Laptele procesat în fabrica de la Socodor provine direct de la stâna celor 16 acționari, iar oile sunt crescute în sistem tradițional, iar calitatea pășunilor pe care pasc animalele se regăsește în gustul bun și proaspăt al brânzei.

    “Procesăm laptele de la 30.000 de oi. Laptele pe care îl obținem de la mioarele noaste îl valorificăm în această fabricuță. Avem spre comercializare în jur de 10 sortimente, acum începem cu producția iaurtului de oie, dar facem și telemea de Sibiu, caș proaspăt, brânză de burduf, urdă, cașcaval. Pe zi lucrăm 15.000 litri de lapte de oie și 4-5.000 litri de lapte de vacă. Toate produsele noaste se fac după rețete tradiționale din Mărginime, nu se folosesc conservanți sau arome, adăugăm doar sare, culturi selecționate de bacterii lactice specifice produsului și cheag. Rețetele după care realizăm produsele sunt moștenite din tată-n fiu. Creștem oi și facem telemea încă de când abia învățam să vorbim”, a mărturisit administratorul de la Crisib Lacto pentru Agrointeligența.

Conform producătorului, procesul de fabricare și maturare al brânzeturilor se desfășoară blând și de aceea brânza își păstrează proprietățile ei deosebite.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: