Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Hobby-uri de seră: cât te costă să îți produci legumele preferate

sera1Familia Albu din Codlea a început să producă sere acum 7 ani, concentrându-se mai ales pe cele de dimensiuni mici, care pot fi amplasate în grădini. Afacerea din județul Brașov este acum una care nu doar că merge, dar a reușit să aducă în atenție agricultura urbană făcută la nivel…profesionist.

Model adus ”de-afară”

Ideea producției de sere hobby a luat naștere după ce familia Albu a călătorit în Europa, unde a văzut că, indiferent dacă vorbim de mediul rural sau de oraș, oamenii care stau la curte investesc în sere de mici dimensiuni, în care îngrijesc plante ornamentale sau cresc legume și fructe într-un spațiu protejat.

”Plecând de la această constatare și vâzând că la noi oamenii alocă sume importante de bani pentru casele în care locuiesc, ne-am gândit că ar fi o idee să venim pe piața românească cu un concept inedit de seră dedicată micilor producători. Așa a luat naștere, acum 7 ani, afacerea noastră de familie. Noi încurajăm oamenii gospodari și pasionați de horticultură să renunțe la dependența de hipermarket și să-și producă singuri hrana. Poate că ar trebui și noi românii să ne ghidăm după motto-ul: Cultivă-ți singur hrana pentru că e ca și cum ți-ai tipări singur banii”, ne-a vorbit Erwin Albu despre afacerea pornită alături de familia sa.

Deși construiesc și solarii învelite cu folie, antreprenorii din Codlea și-au concentrat atenția pe serele hobby, de mici dimensiuni. “Avem în oferta noastră atât sere, cât și solarii. Solariile nu sunt încălzite și sunt confecționate din arce și folie, în timp ce serele sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, sunt construite din sticlă sau policarbonat și sunt puse pe structură rigidă”, a declarat Erwin Albu pentru Agrointeligența.

Serele hobby produse de familia din Codlea pot fi folosite nu doar pentru producția de legume sănătoase lângă casă, ci se adresează și celor care au pasiuni mai costisitoare. Astfel, structurile pot fi amenajate pentru relaxare și pentru a se cultiva plante exotice.

Din sticlă sau policarbonat

Familia Albu a încercat să se adapteze cerințelor de pe piața românească și să ofere cliențiilor posibilitatea de a opta pentru structuri cu plăci de sticlă sau cu plăci de policarbonat. “Noi avem disponibile sere pe mai multe dimensiuni: de la 4 mp până la 36 mp. Sunt construite pe structură rigidă, pe profile de alumiu, foarte rezistente și clienții noștri pot opta pentru varianta cu sticlă sau cu policarbonat”, explică reprezentantul producătorului de sere din Codlea.

Având în vedere vremea imprevizibilă din România, familia Albu recomandă mai ales serele cu policarbonat, rezistent la grindină și alte intemperii. ”De asemena, recomandăm policarbonatul în detrimentrul sticlei pentru familiile care au copii ceva mai neastâmpărați. Din ce în ce mai mult clienți optează pentru policarbonat pentru că prezintă o serie de avantaje: o izolare mai bună, reduce costurile cu încălzirea, obții o productivitate mai ridicată și policarbonatul este construit din materiale 100% reciclabile. Dezavantajul este reprezentat de faptul că acest material nu este așa de transparent cum este sticla”, ne-a explicat Erwin Albu care sunt avantajele și dezavantajele serelor acoperite cu policarbonat.

Despre materialele utilizate la producția serelor hobby, familia Albu spune că a reușit să aibă o rețea bună de furnizori de la care cumpără subansamble pe care le prelucrează, le adaptează și le transformă în ceea ce își dorește fiecare client în parte. ”Încercăm să găsim materii prime pe plan local, dar atunci când este vorba de o cerere de top apelăm la distribuitori din: Olanda, Germania și Țările Nordice. Se folosc doar profile de aluminiu, sticlă și policarbonat”, a declarat pentru Agrointeligența tânărul antreprenor Erwin Albu.

sursa: adevarul.ro

Stiri mai vechi: